Alo!

NEĆEMO DOZVOLITI PONIŽENJE SRBIJE

- E. A.

Predsednik Srbije juče se sastao s ambasadori­ma zemalja članica Kvinte, a tema razgovora bila je aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji. Vučić je primio ambasadore Sjedinjeni­h Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaci­ju krize na severu Kosova i Metohije. Predsednik Vučić poručio im je da je Srbija posvećena očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma.

- Ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije ni njenih građana - poručio je on.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovarač­i Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu. Prethodno je Stano naglasio da će „prvi pozitivan korak“u rešavanju trenutne situacije na KIM biti dolazak glavnih pregovarač­a u Brisel.

- Oni će iskoristil­i platformu dijaloga da razmotre put napred, što znači deeskalaci­ju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu - poručio je Stano. Šef diplomatij­e EU Žozep Borelj je najavio je sastanak glavnih

pregovarač­a uz očekivanje da je od ključne važnosti da oni dođu „s mandatom da razgovaraj­u o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana“.

Peter Stano je juče ocenio da „dijalog Beograda i Prištine nije propao“, kao i da EU veruje da će na kraju „biti moguće da se obe strane dogovore“o rešenju kako za trenutnu krizu na KIM tako i o sveobuhvat­nom rešenju o normalizac­iji odnosa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia