Alo!

Đurđev: Ispunili smo voždov amanet

VOŽD STRATIMIRO­VIĆ

- Aleksandar Đurđev sa posmrtnim ostacima vožda Igor Mirović odaje počast slavnom generalu Nagrada za Alo! Glavni urednik Vasilije Papović dobio Krst vožda Stratimiro­vića A. VUČIĆEVIĆ

Poslednja želja čuvenog srpskog vojskovođe, generala Đorđa Stratimiro­vića da bude sahranjen u svojoj zemlji, ispunjena je juče posle 113 godina.

Posmrtni ostaci vožda Stratimiro­vića su se nalazili u Austriji gde je on proveo poslednje godine svog života, a zahvaljuju­ći želji potomaka i angažovanj­u Aleksandra Đurđeva koji se nalazio na čelu Odbora za prenos posmrtnih ostataka vožda, posmrtni ostaci su eshumirani i dopremljen­i u Srbiju, a juče su i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice uz najviše počasti, na osnovu ukaza predsednik­a Aleksandra Vučića.

Vožd je neposredno pred smrt u memoarima „Uspomene“izrazio želju da počiva u Sremskim Karlovcima.

Ceremonija pohranjiva­nja posmrtnih ostataka generala Stratimiro­vića počela je liturgijom u Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima. Opelo i liturgiju predvodio je episkop hvostanski Jeremić Justin sa sveštenici­ma, uz pojanje karlovački­h bogoslova, nakon čega su gardisti izneli kovčeg s moštima vožda Stratimiro­vića ispred Sabornog hrama uz počasni pozdrav. Posle toga je usledila litija kroz Sremske Karlovce.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačel­nik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinsk­i sekretari došli su da odaju počast slavnom generalu u sabornom hramu.

Mirović je rekao da vožd pripada besmrtnici­ma bez kojih je istorija nezamisliv­a i sadašnjost ne bi bila takva kakva jeste.

- U ime pokrajinsk­e vlade i lično ime želim da zahvalim svim ljudima koji su organizova­li povratak, našoj svetoj Crkvi što je primila svog velikog sina, porodici što s ponosom čuva uspomenu na svog, a biću slobodan da kažem i našeg velikog pretka... Dobro došao kući, generale

Predsednik odbora za prenos posmrtnih ostataka vožda Stratimiro­vića Aleksandar Đurđev izrazio je zahvalnost svima koji su podržali da ovaj zahtev bude ispunjen.

- Milošću Božijom i voljom narodnom ispunili smo amanet vožda Ðorđa Stratimiro­vića. On je danas ovde pred nama i mi pred njim kazao je juče Đurđev.

Stratimiro­viću, pod nebo svoje Srpske Vojvodine - poručio je Mirović.

Praunuk čuvenog vožda Ivan Stratimiro­vić istakao je da je suza u očima porodice Stratimiro­vić suza radosnica.

- Suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima gde je on kao politička ličnost i potekao - rekao je praunuk Ivan Stratimiro­vić.

U ime porodice zahvalio je srpskom narodu, srpskoj pravoslavn­oj crkvi, eparhiji sremskoj, vojsci, opštini Sremski Karlovci, republičko­j, pokrajinsk­oj i gradskoj vlasti, Centru za razvoj Šajkaške i Odboru za povratak posmrtnih ostataka velikog vožda, i naglasio da će porodica Stratimiro­vić ostati odana srpskim interesima i naciji.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia