Alo!

BITKA ZA KEVINU FOTELJU

Pregovori o sastavu nove vlade u Nemačkoj nisu vremenski ograničeni, pa bi izbor novog kancelara mogao da potraje mesecima Šta su crvene linije drugih stanaka i utvrđuju da li mogu da rade zajedno. Ako se dve ili tri stranke načelno slože da žele savez,

- PIŠE: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Socijaldem­okrate levog centratesn­osupobedil­eblokunije desnog centra Angele Merkelnapa­rlamentarn­imizborima: SPD, predvođen Olafom Šolcom, osvojio je 25,7 odsto glasova,dokjeblokc­du-csu s Arminom Lašetom na čelu dobio je 24,1. Treći su Zeleni sa 15, a četvrta je liberalna Stranka slobodnih demokrata (FDP) sa 11 odsto.

Do izbora nove vlade Angela Merkel ostaje na mestu kancelara, a mediji navode da se Nemačka sada suočava s nedeljama, pa možda i s mesecima neizvesnos­ti jer glasanje nije donelo puno razjašnjen­ja ko će naslediti kancelarku Merkel, niti kakav će biti program nove vlade, piše „Volstrit džurnal“.

- Socijaldem­okrate imaju tanku prednost, ali da li će oni uspeti da naslede Merkelovu na čelu vlade i najveću evropsku privredu pomere ulevo, zavisiće od ishoda složenih i dugotrajni­h koalicioni­h pregovora. Saveznici u Evropi i SAD moraće da sačekaju da Nemačka bude spremna da razgovara o hitnim pitanjima, od evropskog paketa mera za borbu protiv klimatskih promena do načina kakav stav zauzeti prema Kini - navodi list.

Preliminar­ni rezultati ukazuju na to da se Nemačka sprema za tročlanu vladajuću koaliciju, prvu u svojoj novijoj istoriji, ističe „Fajnenšel tajms“, i ukazuje na to da mnogo toga zavisi od toga da li će manje stranke, Zeleni i FDP, odlučiti da se udruže sa Socijaldem­okratskom partijom ili Hrišćansko-demokratsk­om unijom.

Inače, dok u većini parlamenta­rnih sistema šef države imenuje stranku koja treba da formira vladu, obično onu koja je osvojila najviše glasova, u Nemačkoj sve partije mogu početi takozvane eksplorato­rne razgovore. U ovoj prvoj fazi, koja nema vremensko ograničenj­e, ništa ne sprečava stranke da paralelno vode više ko

PRELIMINAR­NI REZULTATI UKAZUJU NA TO DA SE NEMAČKA SPREMA ZA TROČLANU VLADAJUĆU KOALICIJU, PRVU U SVOJOJ NOVIJOJ ISTORIJI Fajnenšel tajms

alicionih razgovora, mada tradicija nalaže da najveća partija pozove manje na raspravu. Te rasprave mogu početi čim budu objavljeni rezultati i partije na njima otkrivaju pokrenuti formalne pregovore o koaliciji na sastancima radnih grupa kako bi rešile pitanja politike vlade. Na kraju tih pregovora stranke odlučuju ko će biti zadužen za koje ministarst­vo i potpisuju koalicioni ugovor. Ni ova faza nema vremensko ograničenj­e. Stranke posle toga imenuju potencijal­nog kancelara, a Bundestag glasa tajnim glasanjem, pri čemu je kandidatu potrebna apsolutna većina. Ako se to ne dogodi, drugo glasanje će se održati dve nedelje kasnije. Ako i dalje nema apsolutne većine, sledi treći krug glasanja u kojem je dovoljna relativna većina.

Predsednik zatim odlučuje da li će imenovati kancelara manjinske vlade ili će raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore. Posle poslednjih izbora u Nemačkoj, 24. septembra 2017, Angela Merkel (Keva, kako je zovu Nemci) je formalno potvrđena za kancelarku u koaliciji demohrišća­na i socijaldem­okrata čak šest meseci kasnije, 14. marta 2018. godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Analena Berbok (Zeleni)
Analena Berbok (Zeleni)
 ?? ?? Olaf
Šolc (SDP)
Olaf Šolc (SDP)
 ?? ?? Armin
Lašet (CDU)
Armin Lašet (CDU)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia