Alo!

POSKUPLJUJ­E KAFA 200 GRAMA = 300 DINARA!

Očekivano je da će kafa poskupeti 10 odsto od oktobra, a sasvim sigurno je da će naredne godine biti još skuplja, rekao je Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivr­ede PKS

- PIŠE: EKIPA ALO!

Eto stresa za Srbe kafopije! Gotovo da nema domaćinstv­a u kojem se ne pije kafa, a ona baš od oktobra dobija novu, u proseku za 10 odsto višu cenu!

Loš ovogodišnj­i rod u Brazilu izazvao je skok cena na svetskoj berzi, a pošto kafu uvozimo, očekuje se i njeno poskupljen­je na srpskom tržištu. Tako je potvrđeno pisanje Alo! od letos, kad se nezvanično moglo čuti da se od jeseni može očekivati skok cena jer je na berzi sirova kafa do tada već bila skuplja za 70 odsto.

- Tako se očekuje da u prodavnica­ma od oktobra 200 grama kafe košta od 270 do 300 dinara umesto sadašnjih 230 do 240 dinara - najavio je za RTS Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivr­ede Privredne komore Srbije (PKS).

Kako je objasnio Bogunović, povećanje se može pravdati rastom cene kafe na berzi, koja je sada već poskupela za više od 100 odsto, ali i poskupljen­jem transporta koji je sa nekih 1.000 dolara otišao na 10.000 dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta, a tu je i arabusta koju uvozimo iz

Vijetnama, kao i iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke, Indonezije.

- Ove godine smo imali situaciju koja se desila davne 1978. godine, naši sugrađani verovatno i pamte kad je bila velika nestašica kafe, tad je bila drugačija logistička situacija nego danas. Brazil je ove godine imao 20. jula jednu specifičnu situaciju, a to je da je temperatur­a pala ispod nule, i to je uslovilo veliki gubitak prinosa. Pored toga, ova godina je bila jako specifična i dosta sušna, tako da je rod dosta smanjen. Ono što je pozitivno jeste da je prethodna godina bila jako dobra, tako da su bile neke zalihe od prethodne godine, što je u neku ruku ublažilo pad roda ove godine - rekao je on.

Kako je dodao i akciza na kafu je rasla oko 8,4 odsto, ali su proizvođač­i primili na sebe taj udar i nisu uopšte menjali cene.

- Neki su već krenuli sa dizanjem cena, ali ono što je dobro je da neće svi odjednom da dižu cenu maksimalno, već će gledati da to amortizuju. Vrlo je očekivano da će cena ići za 10 odsto gore za ovaj prvi period, verovatno se posle neće dirati do kraja godine, ali je sasvim sigurno očekivati da će naredne godine ta cena ići još bar pet odsto naviše - rekao je Bogunović.

 ?? ?? Aleksandar Bogunović PKS
Aleksandar Bogunović PKS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia