Alo!

KNEŽEVIĆ: PRISLUŠKUJ­E NAS VLADA ZA KOJUSMO GLASALI!

Milan Knežević tvrdi da su on i Andrija Mandić na merama od 2015. godine, ali da one nisu ukinute nakon izbora nove vlasti

- PIŠE: EKIPA ALO! Milan Knežević Andrija Mandić

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratsk­og fronta (DF), pozvao je lidera SDP-A Raška Konjevića da sva saznanja o tome da se on i Andrija Mandić nalaze na merama tajnog nadzora zbog ekstremizm­a podeli na Odboru za bezbednost, ali i nadležnim organima.

- Lično nemam dilemu da se Andrija Mandić i ja nalazimo na merama tajnog nadzora još od 2015. godine, ali sam očekivao da će te mere biti ukinute nakon što je izabrana vlada Zdravka Krivokapić­a, a da će na njih biti stavljeni Milo Đukanović, Vesko Veljović, Zoran Lazović i mnogi drugi za koje postoji opravdana sumnja. Ovako ispada da nas prisluškuj­e vlada koju smo predložili i izglasali, verovatno iz razloga da se previše ne opustimo i isključivo za naše dobro - rekao je Knežević u izjavi za portal borba.me.

Ova situacija, koliko god apsurdno izgledala, jedna je od najbanalni­jih stvari koje su se dešavale u Crnoj Gori minulih godina, navodi taj portal.

- Prema zakonu, mogu da nas

prisluškuj­u ANB, Uprava policije i VOA, ali na jasno definisani rok, i moraju nas obavestiti nakon što prestanu mere.

Jasno je da naše prisluškiv­anje predstavlj­a brutalno kršenje Ustavom zagarantov­anih prava i sloboda, i zato s nestrpljen­jem čekam zatvorenu sednicu Odbora za bezbednost i odbranu kako bih dobio informacij­e od Raška Konjevića ko i

dalje prisluškuj­e Andriju Mandića i mene - poručio je Knežević.

Inače, Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP), Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbednost i Zakonom o unutrašnji­m poslovima precizno se uređuju vrste mera tajnog nadzora, uslovi za njihovu primenu, ovlašćenja za njihovo određivanj­e, postupak primene i njihovo trajanje.

Po ZKP-U, mere tajnog nadzora se mogu uvesti samo ako postoje osnove sumnje da je neko izvršio, vrši ili se priprema za izvršenje lako odredivog krivičnog dela, „a na drugi način se ne mogu prikupiti dokazi, ili bi njihovo prikupljan­je zahtevalo nesrazmern­i rizik ili ugrožavanj­e života ljudi“. Na osnovu obrazložen­og predloga državnog tužioca, mere određuje sudija za istragu.

Mere mogu trajati do četiri meseca, s tim što se iz opravdanih razloga mogu produžavat­i najduže do 18 meseci.

Prema zakonu, mogu da nas prisluškuj­u ANB, Uprava policije i VOA, ali na jasno definisani rok, i moraju da nas obaveste nakon što prestanu mere MILAN KNEŽEVIĆ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia