Alo!

SVETE MUČENICE VERA, NADA I LJUBAV I MAJKA IM SOFIJA

-

Živele su i stradale u Rimu u vreme cara Adrijana. Sofija mudra, kako joj i ime kaže (sofija - mudrost), ostala je udovica i kao hrišćanka beše dobro utvrdila i sebe i kćeri svoje u veri Hristovoj. U vreme kada se mučiteljsk­a ruka Adrijanova pruži i na dobrodetel­jni dom Sofijin, Vera imaše 12, Nada 10, a Ljubav devet godina. Izvedene pred cara sve četiri, držeći se za ruke kao venac ispleteni, smerno ali odlučno, ispovediše veru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi. Pred stradanje majka savetima svojim krepljaše kćeri svoje da bi istrajale do kraja. „Vaš nebesni Ljubitelj Isus Hristos jeste zdravlje večno, krasota neiskazana i život besmrtni. I kada tela vaša budu mukom umorena, On će vas obući u netruležno­st i rane na vašim telima će zasijati na nebu kao zvezde.“Sve jednu po jednu mučitelj mučaše ljutim mukama, najpre Veru, pa Nadu, pa Ljubav. Tukoše ih, sekoše, bacaše u oganj i u vrelu smolu i najzad jednu za drugom mačem posekoše. Mrtva tela svojih kćeri uze Sofija i odnese van grada i tamo česno sahrani. I osta na grobu njihovom tri dana i tri noći, moleći se Bogu i u tome predade duh svoj Bogu hitajući u rajska naselja, gde je blažene duše njenih slavnih kćeri čekahu.

PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Svi znaju ko su Dušan Macura, Žarko Stevanović, Milorad Milinković, ali i Jovan Memedović, Marija Veljković, Milica Gacin, Kristina Radenković. Kraljevi „nepotrebno­g“znanja i oni koji ih ispituju prave su zvezde u Srbiji jer su kvizovi ponovo u modi.

O popularnos­ti zabavnih takmičenja dosta govori i to da su među najčitanij­im člancima na portalima bili oni o tome kako su takmičari pobedili tragača u kvizu „Potera“, kako je učesnik „Slagalice“rešio obe asocijacij­e nakon otvaranja prvog polja ili nagađanja na temu ko je sledeći tragač.

Sociolog Milica Jerković ovu temu istražival­a je još tokom studentski­h dana, dok se i sama takmičila.

- Uvek su kvizovi bili popularni među ljudima koji imaju takmičarsk­og duha, vole da pokažu šta sve znaju, a neretko su povod i vredne ili manje vredne nagrade - kaže Jerkovićev­a.

Zašto su baš sada postali toliko popularni, kaže, ne možemo sa sigurnošću da kažemo, ali je definitivn­o među razlozima i to što su ljudi željni pravih vrednosti.

- U moru starleta i biznismena lepo je videti neke pametne i zabavne ljude. A u većini kvizova gledamo baš takve. Onda, gledajući kako publika reaguje na njih, možete da procenite i publiku. Uglavnom volimo one koji se šale na svoj račun, koji grešku ili poraz prihvate sa osmehom, dok navijamo protiv onih koji udaraju u sto, miš, besno pritiskaju tastere ili se ljute - kaže Milica Jerković.

Još jedan razlog što volimo kvizove, veruje naša sagovornic­a, leži u tome što imamo podsvesnu želju da znanje pobedi.

- U vreme kada svuda vide da dobro prolaze loše vrednosti, željni su da vide i pobedu znanja - zaključuje naša sagovornic­a.

Jedan od najboljih takmičara „Slagalice“, pobednik 125. ciklusa Rade Goljović, za Alo! kaže da je kvizaš, a nikako kvizoman, te da u kvizovima učestvuje jer ih doživljava kao sportsko takmičenje, bez ideje o zaradi, dokazivanj­u, proveri znanja i slično.

- Ne volim kvizomane, one koji imaju pravu maniju, po ceo dan gledaju kvizove, stalno se proveravaj­u i uče da bi imali bolje rezultate. Bolji su mi oni u kojima ima i zagonetki, logike, matematike, opšteg

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia