Alo!

VUJOVIĆ: ZAŠTITA PRIRODE TREBA DA NAS UJEDINI

-

su Mileva, što podseća na našu Milevu Marić Anštajn, a tu su i Milka, Miroslava, slovensko ime koja znači mir i slavu.

„Ola“predlaže i ime Lenka, a tu je i Danica, koja u slovenskoj mitologiji predstavlj­a „jutarnju zvezdu“.

Česta imena u Srbiji i Hrvatskoj su Svetlana i Tihana, koja su takođe stavljena u izbor za španske bebe.

Kada je „Ola“izabrao imena kao što su Boris, Goran, koja se pojavljuju i u Srbiji, Hrvatskoj, Rusiji, to nije izazvalo toliku pažnju naše javnosti kao što su ona tipična za Srbiju - Milovan, Milivoje i Mirko.

Da li će Španci poželeti da lome jezik i izaberu neki od ovih predloga - ostaje da vidimo.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvoval­a je juče u društvenom dijalogu na temu „Unapređenj­e zakonodavn­og okvira za zaštitu prirode“, na kojem je predstavil­a šta je u prethodnom periodu urađeno kako bi se prirodna dobra na najbolji način zaštitila. Vujovićeva je, na skupu koji je inicirala i otvorila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, istakla da su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode usvojene pre dva meseca, čime je unapređena regulativa koja se odnosi na ovu važnu oblast. - Izmenama Zakona zabranjena je izgradnja hidroelekt­rana u zaštićenim područjima sva tri stepena zaštite. Povećan je udeo teritorije Srbije pod zaštitom na gotovo osam odsto, tako što su uspostavlj­ena četiri nova zaštićena područja. Usvojen je i Program zaštite prirode

Republike Srbije za period od 2021. do 2023. kao glavni strateški dokument za očuvanje biološke raznovrsno­sti - navela je Vujovićeva, i pozvala civilni sektor da se više uključi u javne rasprave, jer je zaštita životne sredine generacijs­ko pitanje koje treba sve da ujedini.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia