Alo!

Bez drastičnog poskupljen­ja

Konačnu odluku o krajnjoj ceni derivata donose same kompanije, uzimajući u obzir kretanje cena sirove nafte na tržištu

-

PIŠE: S. ĐORĐEVIĆ

Građani Srbije sa zebnjom iščekuju kako će se povećanje cena energenata na svetskom nivou odraziti na njihove novčanike. I dok nadležni kažu da grejanje i struja neće poskupeti, cene goriva rastu, tako da je pun rezervoar gotovo 700 dinara skuplji u odnosu na početak godine.

Ugalj je najskuplji u poslednjih 13 godina, cena crnog zlata raste od avgusta zbog veće tražnje i barel sirove nafte već premašuje 80 dolara, a i gas je od početka meseca poskupeo 50 odsto, dok je cena struje utrostruče­na i megavatsat se od 60 evra, koliko je koštao početkom leta, sada prodaje za 160 do 200 evra.

Nadležni tvrde da domaćinstv­a ne treba da brinu, da gas i struja do kraja grejne sezone neće poskupeti, ali objašnjava­ju da cenu naftnih derivata diktira tržište. Cenovnici na pumpama gotovo da se menjaju na dnevnom nivou. Kako statistika pokazuje, samo od Nove godine cena po litri je veća za oko 20 dinara. Sada vozači za pun rezervoar benzina treba da izdvoje 680

Borivoje Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije kaže da je počeo blagi rast cena na srpskim pumpama, ali da neće biti drastičnog poskupljen­ja od 10 ili 15 dinara.

- Može se očekivati da će lagano i sukcesivno poskupljiv­ati. Teško je napraviti procenu kog trenutka će se to značajnije odraziti na našim pumpama - objašnjava on, i dodaje da politika cena zavisi od velikih igrača na našem tržištu.

Benzin Evrodizel Autogas 162,9-167,9 162,51-167,9 91,46-91,9

dinara više nego pre sedam meseci, a 490 dinara skuplje plaćaju 40 litara evrodizela.

Kako ističu stručnjaci, konačnu odluku kolika će krajnja cena derivata biti donose same kompanije, uzimajući u obzir kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu, stanja nabavljeni­h zaliha i tražnje u datom trenutku.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), objašnjava da se dvomesečni rast cene nafte na pumpama već pokazao prošle nedelje povećanjem cene za oko 50 para po litru.

- Uvek je to neki odloženi efekat. To što je cena nafte dostigla 80 dolara ne znači da će se sutra na pumpama pojaviti više cene goriva - uvek je to posledica istorijsko­g perioda od nekih mesec, mesec i po dana - kazao je on.

Za pun rezervoar benzina treba da izdvoje 680 dinara više nego pre sedam meseci

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia