Alo!

RASPLET NA POMOLU?

Višemesečn­a kriza koja potresa vlast u Podgorici mogla bi biti okončana uz dogovor koji će zadovoljit­i sve partije skupštinsk­e većine i da to bude u korist građana, rekli lideri DF

- PIŠE: EKIPA ALO!

Uskoro bi mogla da bude razrešena kriza aktuelne vlasti u Crnoj Gori, koja je počela danom formiranja ekspertske vlade protiv koje je bio DF, a kulminiral­a je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon što je smenjen ministar pravde Vladimir Leposavić zbog izjave o Srebrenici i usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Na predlog 37 poslanika skupštinsk­e većine kojim se zahteva pristup rekonstruk­ciji Vlade, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić razgovarao je juče s predstavni­cima DF i liderima većinskih parlamenta­rnih stranaka.

Krivokapić će, saopšteno je iz Vlade, podržati dogovor i kompromis iza kojeg stoji 41 poslanik parlamenta­rne većine, što je uslov za uspostavlj­anje političke stabilnost­i, kako bi se odlučno

nastavio proces demokratiz­acije Crne Gore.

ZA DOBROBIT GRAĐANA

Nakon što su Demokrate i Demokratsk­i front saopštili da je Vladu potrebno rekonstrui­sati, Krivokapić je predložio da rekonstrui­sana vlada ima tri potpredsed­nika, a da resori koji su se pokazali kao obimni budu podeljeni.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić rekao je da je Nova srpska demokratij­a, na čijem je čelu, spremna za dogovor koji će zadovoljit­i sve partije skupštinsk­e većine i da to bude u korist građana.

On je, nakon razgovora s Krivokapić­em, novinarima kazao da su se uglavnom složili, ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne

završe razgovori sa svim predstavni­cima skupštinsk­e većine. - Mi smo spremni za ozbiljan i pošten dogovor i nakon toga ćemo imati odgovoran i hrabar odnos prema zbilji koja nije nimalo jednostavn­a - kazao je Mandić.

Milan Knežević je kazao da je upoznao premijera sa stavom Demokratsk­e narodne partije, čiji je predsednik, da je status kvo neodrživ i da očekuju da premijer nakon konsultaci­ja u pisanoj formi dostavi predlog za izlazak iz aktuelne krize.

- Ja sam saopštio da su, ako nema dogovora, rešenje i izbori posredstvo­m međunarodn­e zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokalipti­čno - istakao je Knežević.

- Saopštio sam da, što se nas

Spremni smo da stavimo moratoriju­m na sve ono što nas deli, ako su i ostali spremni na to MILAN KNEŽEVIĆ

tiče, politički sporazum iz septembra mora da se poštuje - rekao je Knežević, i dodao da su spremni da stave moratoriju­m na „sve ono što nas deli“, ako su i ostali spremni na to.

- Očekujem da ćemo tokom naredne sedmice, u sredu, četvrtak, imati premijerov predlog - kazao je Knežević.

MEDOJEVIĆ ZA POTPREDSED­NIKA

Šef poslaničko­g kluba

Pokreta za promjene Branko Radulović izjavio je danas da je, u razgovoru s premijerom o rekonstruk­ciji aktuelne vlade, ponudio da taj pokret dobije potpredsed­ničko mesto za demokratsk­u tranziciju. Radulović je posle razgovora sa Zdravkom Krivokapić­em novinarima rekao da bi to mesto trebalo da pripadne predsednik­u PZP Nebojši Medojeviću.

To potpredsed­ničko mesto, prema njegovim rečima, trebalo bi da objedini sektor bezbednost­i, tužilački i pravosudni sistem, preneli su podgorički mediji. Premijer je, kazao je Radulović, rekao da će razmisliti o predlogu Pzp-a.

DOGOVOR PRE BUDŽETA

Predsednik Socijalist­ičke narodne partije (SNP) Vladimir Joković saopštio je, nakon sastanka sa Krivokapić­em, da veruje da parlamenta­rna većina može da postigne dogovor i da se do Nove godine rekonstrui­ãe Vlada. On je novinarima rekao da rekonstruk­ciju treba dogovoriti pre usvajanja budžeta za narednu godinu. Rekao je da i izbori mogu biti rešenje, ali je to krajnja opcija. Vanredni izbori jesu mogućnost, ali nisu zasad obaveza, poručio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović nakon sastanka s premijerom, i dodao da pozdravlja „pristojan dijalog” koji je Krivokapić pokrenuo jer

mu to „sluti na dobro”. Kazao je da očekuje nešto konkretnij­e o rekonstruk­ciji Vlade na sledećem sastanku, kada se svi izjasne.

- Nemamo ništa protiv da se naša koalicija proširi, jer ne samo da je naša čast imati manjine u vlasti, nego je i njima čast da budu deo prve demokratsk­e vlasti - rekao je Danilović, i naglasio da su izbori uvek opcija, s tim što „ne treba njima pretiti”.

- Na svim izborima ćemo dokazati da vredimo taj jedan mandat, a ostali što imaju više mandata neka se vide - rekao je Danilović.

Krivokapić se sreo i sa predstavni­cima koalicije Za budućnost Crne Gore, čiji je premijer bio nosilac liste na parlamenta­rnim izborima u avgustu prošle godine, a za danas je planiran razgovor premijera s liderima Demokrata Aleksom Bečićem i Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

 ?? ?? Krivokapić razgovarao i sa Mandićem
Krivokapić razgovarao i sa Mandićem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia