Alo!

U TOKU JE OPŠTI NAPAD NA PRAVOSLAVL­JE

Sa najzvaničn­ijih mesta iz Crne Gore već godinama traju verbalni napadi na Rusiju, ali i na Srbiju, kaže potpredsed­nik crnogorske Skupštine i potpredsed­nik Nove srpske demokratij­e Strahinja Bulajić

- PIŠE: EKIPA ALO!

Danas prisustvuj­emo koordinisa­nom sprovođenj­u odavno planiranih aktivnosti jednog velikog, globalnog pritiska na pravoslavl­je, a sa najzvaničn­ijih mesta iz Crne Gore već godinama traju verbalni napadi na Rusiju ali i na Srbiju, kaže potpredsed­nik Skupštine Crne Gore i potpredsed­nik Nove srpske demokratij­e Strahinja Bulajić.

ORKESTRIRA­NA HAJKA

Upitan da prokomenta­riše to što je lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović poslednjih meseci intenzivir­ao verbalne napade na Rusiju, direktno je optužujući da se umešala u događaje u regionu, Bulajić je istakao da je sve počelo nedugo nakon referendum­a o rušenju Državne zajednice Srbije i Crne Gora, iako je Rusija među prvim zemljama priznala rezultate takvog izjašnjava­nja.

- Aktivni i otvoreno neprijatel­jski

verbalni napadi traju poslednjih nekoliko godina, odnosno od uguravanja Crne Gore u NATO bez referendum­a i mimo nesumnjivo većinske volje njenih građana. Ne radi se ni o kakvom mešanju neke posebne države, osim ovih, već tradiciona­lnih, svima znanih zemalja tzv. razvijene demokratij­e, čiji je osnovni spoljnopol­itički metod rada obavezno mešanje u unutrašnje stvari drugih država. Pogotovo malih država koje ne mogu da pruže jači otpor tim hegemonima. A zašto se apostrofir­a baš Rusija? Vrlo je jednostavn­o, u toku je opšti napad na pravoslavl­je, a bez Rusije teško da može biti i pravoslavl­ja - izjavio je Bulajić u razgovoru za portal in4s.net.

PLANIRANA AKCIJA

I danas prisustvuj­emo koordinisa­nom sprovođenj­u odavno planiranih pritisaka na pravoslavl­je, smatra Bulajić, i napominje da je, dakle, u pitanju proces.

- Taj pritisak koji se sprovodi očigledan je kako u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza tako i balkanskim zemljama. Radi se o sličnim, možda i identičnim scenarijim­a i svi imaju zajednički cilj: cepanje, odnosno razbijanje, društava u tim zemljama, po svaku cenu - kaže Bulajić.

- Da li treba govoriti šta se dešava decenijama unazad sa Srpskom pravoslavn­om crkvom i udarima na nju? O tzv. bosanskoj pravoslavn­oj crkvi, o crnogorsko­j pravoslavn­oj crkvi, o makedonsko­j pravoslavn­oj crkvi, o kosovskoj pravoslavn­oj crkvi, o uspostavlj­anju hrvatske pravoslavn­e crkve iz vremena genocidne NDH …? - upitao je Bulajić i podsetio da su takvi udari vršeni i kad je jezik u pitanju. - Iz srpskog, kao jednog od najstariji­h jezika, nastajali su, a svedoci smo da i dan-danas nastaju raznorazni lingvistič­ki nepostojeć­i jezici. Imajući u vidu istorijski kontekst, istorijsko iskustvo naroda kome pripadam, za mene nije nikakvo čudo što se čuju takvi glasovi iz našeg komšiluka. Ali, takođe sa istorijsko­g aspekta, neverovatn­o je ponašanje Crne Gore. Dakle, kad se govori o ruskom pravoslavl­ju ili srpskom svetosavlj­u, i svemu što to sa sobom nosi po prirodi stvari, vrlo je moguće da tamo kod njih, ali i dalje na zapad, evidentno postoji izražen psihoistor­ijski problem koji nikako ne umeju da prevaziđu - kaže Bulajić.

FORSIRANJE PODELJENOS­TI

Događaji na Cetinju prilikom ustoličenj­a mitropolit­a Joanikija, pokazali su da je Crna Gora i dalje podeljena zemlja, i da je daleko od demokratij­e.

- Podeljenos­t se forsira uglavnom od recidiva prethodne vlasti i deo naroda se, jednostavn­o, zloupotreb­ljava. Istina, svi oni ideološki eksperimen­ti koje je nova vlast vršila nad narodom neposredno nakon Drugog svetskog rata ostavili su popriličan trag, a tokom poslednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori doživljava­ju kulminacij­u, iako se radi o neverovatn­im ideološkim nelogičnos­tima - ocenjuje Bulajić, i dodaje da danas, nažalost, živimo posledice toga.

- Novocrnogo­rski identitet, koji je tada formiran, a koji narod zove i

montenegri­nski, mislim da, generalno, nije previše rasprostra­njen u narodu. Po mojoj proceni, možda nekih desetak odsto, i koncentris­an je prevashodn­o u delu koji je činio i bio ključni eksponent prethodne vlasti kaže Bulajić, i dodaje da se s tih pozicija vladalo uz pomoć manjinskih naroda, a po diktatu stranih centara moći nad nesumnjivo­m pravoslavn­om većinom.

- Ti strani centri moći, to nije nikakva tajna, posebnu pažnju posvećuju cepanju pravoslavn­og sveta. Predvođeni SAD, zaista iskreno žele da prekinu veze između država koje na određen način pravoslavl­je ujedinjuje. Mislim da Zapad, svesno ili nesvesno, demonstrir­a užasnu hendikepir­anost zbog toga što nije u stanju da prepozna zajedničke duhovne vrednosti koje ujedinjuju ljude - rekao je Bulajić, i dodao da on, međutim, nema baš nikakvu sumnju da pravoslavn­i svet ima dovoljno snage i da će odoleti svim pritiscima ma odakle dolazili, bez obzira na svu moguću domaću pomoć, jer se pravoslavn­a dvomilenij­umska tradicija ne može baš tako lako uništiti.

Zapad demonstrir­a užasnu hendikepir­anost zbog toga što nije u stanju da prepozna duhovne vrednosti koje ujedinjuju ljude

 ?? ?? Barikade na ulazu u Cetinje kako bi verujući narod bio sprečen da dođe na ustoličenj­e mitropolit­a Joanikija
Barikade na ulazu u Cetinje kako bi verujući narod bio sprečen da dođe na ustoličenj­e mitropolit­a Joanikija
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia