Alo!

SVETI VELIKOMUČE­NIK JEVSTATIJE

Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacij­e, pisanim ili elektronsk­im putem odgovori potrošaču Kao obrazložen­je na primer za žalbu na kvalitet obuće, trgovci su često navodili da je ona nošena po vremen

-

Danas vernici i Srpska pravoslavn­a crkva obeležavaj­u Svetog velikomuče­nika Jevstatija. On je bio veliki rimski vojskovođa rimski u vreme cara Tita i Trajana. Iako neznabožac, Plakida (ime neznabožač­ko) bio je pravedan i milostiv. Jednom je u lovu ustrelio jelena. Božjim Promislom javio se svetao krst među rogovima jelena, i glas Gospoda, koji ga je uputio da se krsti. Na krštenju je dobio ime Jevstatije, njegova žena - Teopistija (Bogoverna), a njihovi sinovi - Agapije i Teopist. Posle krštenja Jevstatije je kleknuo i zahvalio

Bogu što ga je priveo istini. U tom mu se ponovo javio glas Gospodnji i prorekne mu stradanje za ime Njegovo. Tada je Jevstatije tajno napustio Rim s porodicom u želji da se povuče među prost narod, i da služi Bogu. Čim je prispeo u Egipat, neki zli varvarin oteo mu je ženu, a oba sina su mu odnele zveri. Ali ubrzo je taj varvarin poginuo, a decu su mu od zveri spasli čobani. Jevstatije se nastanio u egipatskom selu Vadisis, i tu je kao seoski najamnik proživeo petnaest godina. Posle toga varvari su napali Rimsko carstvo, i car Trajan je žalio što mu nema hrabrog Plakide, pa je poslao oficire da ga potraže. Po Božjem Promislu ti oficiri nađu Jevstatija koji je skupio vojsku i pobedio varvare. Na putu za Rim Jevstatije je pronašao i svoju ženu i oba sina. Kada je stigao u Rim, cara Trajana je nasledio Adrijan.

Kada ga je Adrijan pozvao da prinesu žrtve bogovima, Jevstatije mu reče da je on hrišćanin. Car ga je bacio na muke zajedno sa ženom i sinovima, a potom i ubio.

Kupili ste patike, a one su se posle nedelju dana raspale! Već vam pada mrak na oči kad pomislite na mučan i neizvestan proces dokazivanj­a da ste kupili feleričnu robu. Međutim, zamena oštećene robe ili one lošeg kvaliteta više neće biti nemoguća misija, jer novi zakon o zaštiti potrošača, čija primena počinje u decembru, jasnije i preciznije uređuje tu oblast.

Do sada je to bila borba sa vetrenjača­ma, jer su prodavci takve reklamacij­e odbijal,i najčešće uz izgovor„da ne mogu ništa da učine”, a nezadovolj­ne kupce upućivali na sud, što više neće biti slučaj.

ili ne objave obaveštenj­e da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora iznosiće 50.000 dinara.

Postupak vansudskog poravnanja pokreće jedino potrošač, ako je prethodno pokušao da sa trgovcem reši spor, odnosno ukoliko je reklamirao robu ili izneo prigovor s činjenicam­a, a trgovac to osporava.

 ?? ?? PIŠE: SVETLANA ĐORĐEVIĆ
PIŠE: SVETLANA ĐORĐEVIĆ
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia