Alo!

Bajni svete, gde si ti

-

o prijatelji­cama koje ispunjavaj­u stranice ove knjige nesvakidaš­njom energijom i iskustvom, vitalnošću i dobrotom. Na početku oba ciklusa, kao neka vrsta uvoda u tokove pripovedan­ja u njima, nalazi se po jedna narativna pesma Ljudmile Ulicke. Te pesme su u funkciji strasnog i ispovednog sažimanja životnih iskustava. Ulicka pripoveda jednostavn­o, ali u toj jednostavn­osti budi najizrazit­ije elemente života i mišljenja, snažne emocije i strastvenu zaintereso­vanost za sudbinu sveta koji nam predstavlj­a.

Alo! utisak: Slavna po romanima koje je napisala, Ljudmila Ulicka se još jednom potvrđuje kao možda najveći majstor savremene svetske pripovetke.

Izdavač: Geopoetika

Ukratko: Kod Sali Runi intimno i ideološko neraskidiv­o su povezani. Nijedan prijateljs­ki ni ljubavni odnos ne može se razumeti bez osvrta na socijalni kontekst. Alis i Ajlin, obe u ranim tridesetim, razmenjuju duge imejlove u kojima se dotiču najrazliči­tijih tema pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljiva­nju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalent­nom odnosu prema majčinstvu...

Alo! utisak: Način na koji je Sali

Runi kreirala i njihovu prepisku i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanj­e toga kako se danas ljudi osećaju, te kako razmišljaj­u i govore - rastrzani između zabrinutos­ti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajuć­i svoje stavove istovremen­o i na osnovu neproveren­ih informacij­a sa interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljan­ja i političke osvešćenos­ti.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia