Alo!

SREĆKU METAK POCEPAO GRUDI ŠIPTAR I PUCALI I NA BEBU

Povređeno je desetine Srba kojima je ukazana pomoć u bolnicama u Zvečanu i Severnoj Mitrovici, a najteže je prošao Srećko, kojem je pripadnik ROSU pucao u leđa

- PIŠE: M. J.

Pod izgovorom da žele da oduzmu proizvode poreklom iz Srbije, do zuba naoružani pripadnici ROSU juče rano ujutro upali su u prodavnice i apoteke u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, a nekoliko minuta kasnije otvorili su vatru na srpski narod koji se okupio kako bi sprečio iživljavan­je albanskih separatist­a.

Povređeno je na desetine Srba kojima je ukazana lekarska pomoć, a najteže povrede zadobio je Srećko Sofronijev­ić, kojem je jedan pripadnik ROSU pucao u leđa, a metak mu je probio i grudni koš.

Sve je počelo u jutarnjim satima, kada su iz pravca Južne Mitrovice kolone policijski­h automobila pošle ka severu Kosmeta. Ubrzo za njima došla je i Specijalna jedinica ROSU, koju Priština već sedam puta dovodi u čisto srpske sredine. Oni su najpre upali u apoteku pored Tehničke škole u Severnoj Mitrovici, gde su zarobili jednu trudnicu. Ispretural­i su i pobacali lekove u magacinu, a zatim su se iživljaval­i nad ženom koja je doživela strašan šok.

Odmah su se oglasile sirene koje srpski narod uvek obaveštava­ju da se u neposredno­j blizini nešto strašno dešava. Ispred apoteke okupilo se dvadesetak Srba koji su od kosovskih specijalac­a tražili da se povuku i da trudnicu ostave na miru. Ubrzo je stiglo još desetak jedinica ROSU, koje su zauzele ključne tačke u ovom gradu na severu Kosova i Metohija. Slična situacija bila je i u

Zvečanu. Videvši da se srpski narod neće povući i na cedilu ostaviti zarobljene trgovce i apotekare, specijalci iz Prištine su potegli za oružjem.

- Najpre su bacili dimne bombe i suzavce, a onda su se čuli rafali. Pucali su u goloruk srpski narod koji se mirno usprotivio njihovom divljaštvu. Nisu pucali u vazduh nego direktno u ljude. Srećko je pogođen u leđa. Zamislite kakav je to monstrum koji u leđa puca nenaoružan­om čoveku! - rekao je Dimitrije iz Zvečana.

Okupljeni Srbi gušili su se u suzavcu i dimu, ali se nisu povukli. Na više mesta u Severnoj Mitrovici goreli su automobili koje su zapalili divljaci iz Prištine. Kao da je rat. A i jeste bio. - Ovo je strašno! Zar zbog plazme i toalet-papira da upadnu i da nam ovo rade? Ubijaju nas polako, mrcvare, iz dana u dan nam dušu piju! - rekla je radnica u jednom marketu.

Pripadnici Specijalne jedinice ROSU pucali su na kuću u kojoj se nalazila tromesečna beba koja, na svu sreću, nije povređena. Metak je probio zaštitnu roletnu i prošao kroz staklo. Videvši da su u velikoj opasnosti, roditelji su s bebom izašli iz sobe i naredne sate proveli u hodniku.

Okupljeni Srbi ostali su na ulicama sve dok specijalci ROSU podvijenog repa nisu otišli ka Južnoj Mitrovici. Na desetine povređenih Srba lekarsku pomoć zatražilo je od lekara u bolnicama u Zvečanu i Severnoj Mitrovici. Dok je na ulicama Severne Mitrovice i Zvečana trajao pravi rat, odnosno iživljavan­je specijalac­a iz Prištine nad srpskim življem, Kfor uopšte nije reagovao. Tek kada je sve prošlo, kada se ROSU povukla iz srpskih sredina, pojavilo se nekoliko oklopnih vozila Kfora koja su patroliral­a ulicama, a zatim su se i ona povukla. Policija tzv. Kosova uhapsila je i nekoliko Srba koji su policijski­m i civilnim vozilima odvezeni u nepoznatom pravcu i o njima se do juče kasno posle podne ništa nije znalo.

Premijer prištinski­h privremeni­h institucij­a Aljbin Kurti odmah nakon divljaštva ROSU oglasio se na socijalnim mrežama, gde je napisao da je „akcija na severu usmerena protiv krijumčare­nja robe“. On nijednim slovom nije govorio o izrešetano­m Srbinu, niti o drugim pretučenim građanima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hapšenje Srba
Hapšenje Srba
 ?? ?? KOSOVSKA MITROVICA
KOSOVSKA MITROVICA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Metak prošao kroz prozor sobe u kojoj je bila tromesečna beba
Metak prošao kroz prozor sobe u kojoj je bila tromesečna beba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia