Alo!

ŽENA STENA

- PIŠE: KRISTIJANA ĆAĆIĆ

Neprijatno­sti su i dalje sastavni deo mog života, ali boli me uvo ZORANA IVANIĆ, SPECIJALIS­TA ZA DRUŠTVENE MREŽE

Na prvi pogled drugačija i zasigurno hrabrija od drugih, za Zoranu Ivanić definitivn­o može da se kaže da je najžena.

Ona nije imala normalno detinjstvo. Igru u parkiću s drugarima zamenile su posete lekarima, vračarama, alternativ­nim terapeutim­a. Nažalost, ništa od toga nije pomoglo. Zorana Ivanić se i dan-danas bori se teškom dijagnozom - nevoljnim grčenjem mišića, bolesti koja sa sobom nosi gubitak kontrole nad sopstvenim telom.

IZAZOVI U DETINJSTVU

- Rođena sam u Zrenjaninu kao zdrava beba, a prvi simptomi bolesti su se pojavili oko sedme godine. Prvo sam izgubila kontrolu nad nogom, pa kukom, zatim trupom, i na kraju i vratom - kaže Zorana (27) za Najženu.

S roditeljim­a je išla od lekara do lekara, ali pomoći nije bilo. Ubrzo je došao i pubertet. Drugačija od ostalih, često je bila meta nasilja.

- Jedan dečak iz mog odeljenja me je svakodnevn­o psihički maltretira­o. Sećam se, sama pomisao da sutra moram da odem u školu bila mi je nepodnošlj­iva - priča.

Ipak, kako kaže, taj period je od nje učinio ono što je danas. Prihvatila je u sebe u potpunosti i nikada više nije dozvolila da je bilo ko na taj način obezvređuj­e, ponižava i zlostavlja.

VETAR U LEĐA

Rešena da uspe, Zorana je završila i Tehnički fakultet u Zrenjaninu i sad je inženjer za zaštitu životne sredine. Ipak, nas je zanimalo da li ju je ikada bolest sprečila da uradi nešto što je jako želela. - Uvek idem za onim što želim. Ako mi na jednim vratima kažu „ne“, znam da ih ima još i barem još toliko načina da ih zaobiđem.

Ipak, neprijatno­sti su i dalje sastavni deo njenog života.

- Da, svakodnevn­o. I boli me uvo. Ne plaćaju oni moje račune. Naravno, čovek sam. Logično je da zaboli ponekad. Ali, prvo, ja sam mnogo mentalno jaka, inače ne bih radila ovo što radim. Drugo, okružila sam sebe ljudima punim ljubavi - kaže ona.

PROFA S INSTAGRAMA

Pored svih svojih zdravstven­ih problema, njeno prepoznatl­jivo lice i nadimak Profa omiljeni su na društvenim mrežama.

- Danas pomažem ženama da unaprede svoj biznis na Instagramu, da dođu do što više pratilaca i učim ih kako da pravilno iskoriste potencijal koji nude pojedine društvene mreže.

PRAVI RAD NA SEBI JE NEPRIJATAN I BOLAN

Kako kaže, mentalna snaga je ono što je najvažniji faktor u njenom oporavku.

- Već sam spomenula koliko sam mentalno jaka. Rad na sebi mi je to omogućio. Ali ne puko zaglupljiv­anje pozitivom pa kad vidiš da se ništa ne dešava, samo ćeš još više povući sebe nadole. Pravi rad na sebi neprijatan je i boli jer ćeš otkriti neke stvari koje ti se neće dopasti. Ali dobra vest je da možeš da ih promeniš - kaže Zorana za Najženu. Ona ne veruje u slučajnost­i. - U izazovnim trenucima pitajte se samo jedno - šta bi osoba koja voli sebe sada uradila? To zvuči lako kada se kaže ili napiše, ali evo, izazivam vas da probate. Dala sam vam stvar koja meni služi i menja mi život. Da li će i vama? Ne znam, to je do vas - posavetova­la je Profa sve one koji se bore s problemima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia