Alo!

MAJKA MI JE UMRLA ZBOG SUZAVCA I PUCNJAVE ROSU

- M. J.

MAMA JESTE BILA BOLEŠLJIVA, ALI ŠOK KOJI JE DOŽIVELA ZBOG AKCIJE DOPRINEO JE DA ONA PREMINE Danijela, Verina ćerka

Vera Đelić (71) iz Zvečana, koja je preminula nekoliko sati nakon što su specijalci ROSU u njenom dvorištu ispalili na desetine šok-bombi i suzavaca, sahranjena je na seoskom groblju u mestu Rudare. Porodica ove žene veruje da je ona preminula od posledica šoka koji je pretrpela kada se, bez ikakvog razloga, prištinska policija obrušila na njenu kuću i dvorište.

- Mama jeste bila bolešljiva, ali šok koji je doživela i suzavac su doprineli da premine ubrzo nakon tog događaja, kazala je za Alo! njena ćerka Danijela. Vera je u sredu ujutro sa svojim suprugom Nikolom bila u kući, a onda se, potpuno iznenada, dogodio upad naoružanih specijalac­a ROSU. Oni su presreli grupu srpskih mladića, na koje su otvorili vatru i ispalili više desetina bombi i suzavaca.

- Nismo mogli da dišemo od suzavca i šok-bombi. Zatvorio sam prozor, ali džaba, kuća je bila puna dima. Dok sam zatvarao prozor, pogledao sam u dvorište, ali nisam mogao ništa da vidim od dima i suzavca. Uzeo sam dva peškira koja sam pokvasio vodom, jedan sam dao Veri, a drugi sam ja uzeo. Pokrili smo nos i usta dok suzavac nije ispario - priča Nikola, i dodaje da je njegova supruga ubrzo počela da se žali da se loše oseća.

- Bilo joj je loše, i u pet sati posle podne je izdahnula.

Bilo je naoružanih policajaca koji su bili ispred kuće, bilo ih je petnaestak i napali su omladince iz našeg sela. Moja kuća se našla na njihovom udaru ni kriva ni dužna, bez ikakvog razloga - rekao je on. U dvorištu porodice Đelić nakon napada ROSU je ostalo mnogo patrona od šok-bombi i suzavaca.

- Sigurno je ostalo preko dvadeset patrona. U našem dvorištu pucalo se kao u Bejrutu. Na ulazna vrata hodnika bačeno je šest šokbombi i suzavac. To je izazvalo gušenje moje majke. Ne tvrdim da su mi ubili majku, ali jesu doprineli njenoj smrti, u to sam siguran, rekao je Verin sin Igor. On je dodao da je i njegov otac imao mučnine zbog velike količine suzavca kojeg se nagutao.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia