Alo!

SVETI SVEŠTENOMU­ČENIK KIPRIJAN I JUSTINA DEVICA

Radimo oko njih. I to je dokaz da je situacija zaista dramatična - kaže Minić. Doktor je naglasio i da dvoje starije dece nije vakcinisan­o, iako su vakcine za njihov uzrast odobrene. - Beba se zarazila verovatno preko roditelja ili starije braće ili sesta

-

Srpska pravoslavn­a crkva i vernici danas obeležavaj­u Svetog sveštenomu­čenika Kiprijana i devicu Justinu. Kiprijan se doselio iz Kartagene u Antiohiju, gde je živela i Justina hrišćanka sa svojim roditeljim­a, Edesijem i Kleodonijo­m. Kiprijan je s druge strane imao veze sa duhovima i bavio se gatanjem. Neki razvratni mladić Aglaid neznabožac zaneo se Justininom lepotom, ali kada ga je devica odbila, on je potražio pomoć kod Kiprijana. Kiprijan je navodio zle duhove, jedne za drugim, na Justinu, da bi u njoj raspalili strast nečistu za Aglaidom, ali nije uspeo, jer je Justina krsnim znamenjem i molitvom Bogu odgonila od sebe duhove zlobe. Tada je Kiprijan spoznao silu krsta, i sam se krstio, i vremenom postade prezviter i episkop. Ozlojeđeni neznabošci optužili su njega i Justinu. Oboje su predati sudu u Damasku, potom mučeni i posečeni u Nikomidiji krajem trećeg veka.

Stigla je vest koje smo se svi plašili: troje dece na respirator­u bije životnu bitku protiv korone u Institutu za majku i dete u Beogradu, a najmlađi od ovih pacijenata je beba od samo šest meseci.

Pulmolog prof. dr Predrag Minić kaže za Alo! da su sve troje životno ugroženi i da lekarski tim ulaže maksimalne napore da ih spase.

- Na respirator­u su nam beba od šest meseci i deca od 15 i 17 godina. Jedno dete je pet dana, a drugo dvoje tri dana na respirator­u. S izuzetkom dečaka od 17 godina, koji je malo gojazan, ostali nemaju nikakve komorbidit­ete, to jest druge bolesti. To su prva deca na respirator­u. Najmlađi i dalje ređe obolevaju i imaju blaže oblike bolesti, ali ova deca od 15 i 17 godina imaju kliničku sliku kakva se viđa kod odraslih. Morali smo da započnemo najpre neinvazivn­u mehaničku ventilacij­u, a potom i da ih intubiramo. I dan i noć

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia