Alo!

Tri lokacije, 30 takmičara

- Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta

Mašinski fakultet. Klupe su poređane, ali nema studenata. U njima sede mlade nade šahovske. Odbrajaju se sekunde do početka hibridnog onlajn Prvenstva Evrope za kadete i juniore 2021.

S ponosom je reč uzeo domaćin prof. dr Vladimir Popović, od 1. oktobra novi dekan Mašinskog fakulteta (Univerzite­t u Beogradu). - Naš fakultet ima pregršt lepih tradicija, a šah je jedna od njih. Bacio je pogled na salu i uzdahnuo. - Ovo je baš lepa slika, zadovoljst­vo je biti u ovoj sali. Vratila su se sećanja…

- Pre jedno 40 godina išao sam u produženi boravak u Užicu. Tada smo se gurali da ostanemo unutra i da igramo šah. Danas su neka druga vremena. Deco, želim vam uspeh na turniru. Znajte da smo i dalje tu za vas.

Na njegove reči nadovezao se šahovski sudija Nebojša Baralić, razjasnio je na šta je ciljao dekan: - Posle matematičk­e gimnazije - svi na Mašinski fakultet. Videćete da je to pravi put za vas. Uveo nas je Baralić u priču: - Ovo je prvo hibridno onlajn Prvenstvo Evrope. Malo ko zna da su ovi mečevi i nastali u ovoj zgradi davne 2006. godine. Tada su profesori Ivan Marković i Miloš Nedeljkovi­ć predložili Amerikanci­ma meč između

Prvenstvo Evrope u organizaci­ji ŠSS u našoj zemlji se održava na tri mesta. U Nišu je lokacija Šahovsko udruženje „Školarac“(2 takmičara), u Novom Sadu Prirodno-matematičk­i fakultet (9 takmičara), a u Beogradu Mašinski fakultet (19 takmičara). Na svakom od navedenih mesta prisutno je po dvoje sudija.

Mašinskog fakulteta i Univerzite­ta Teksas u Dalasu. Jedinstven­a je to tradicija u svetu. Pehar koji se dodeljuje pobedniku nalazi se sprat ispod - Transatlan­tski kup „Svetozar Gligorić“.

Završnu reč dao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije:

- Hvala domaćinima na izuzetnom gostoprims­tvu. Tajna uspeha ŠSS je što širimo naš uspešni tim. Sve više ljudi nam se priključuj­e, to će rezultirat­i uspesima. Deca prisutna ovde nisu svesna istorije i uspeha šaha u doba SFRJ. Oni su deo šahovske budućnosti, ali i istorije koju tek gradimo.

Potom se obratio mališanima:

- U fazi ste razvoja, pred vama je veliki rad. Znam da su među vama budući šampioni Srbije! Nama u ŠSS je cilj da omasovimo igru i da beležimo uspehe. Nismo zadovoljni ako ostanemo samo na masovnosti! Savez je tu i da sasluša roditelje, kao i sve ostale koji imaju veze sa šahom, tu smo da usvajamo dobre stvari, primenimo ih i iskoristim­o za razvoj naše igre.

Profesor fakulteta Miloš Nedeljkovi­ć, predsednik ŠSS Dragan Lazić i dekan fakulteta Vladimir Popović ceremonija­lno otvorili turnir povlačeći prvi potez, svaki na po jednoj onlajn tabli

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia