Alo!

Uvodi se registar Ne zovi

-

Da li vam se dogodilo da na rafu vidite jednu cenu, promociju ili sniženje, a na kasi vam naplate drugi iznos? Niste jedini. U svakodnevn­oj nabavci može nam se dogoditi da imamo dugačak spisak ili da moramo preći celu radnju, probijajuć­i se kroz druge kupce, zbog jednog jedinog artikla koji nam je potreban. Svako ko pazi na kućni budžet dva puta će pogledati cenu proizvoda koji uzima, ali šta raditi kada se ta cena ne poklapa s onom koju vam naplate na kasi?

Cena mora da bude vidljiva Najčešće se ovakve situacije dešavaju u prehramben­im prodavnica­ma gde je broj artikala veliki i cene se često menjaju zbog akcija, rasprodaja, promocija… Ali nije retkost da se dogodi i u drugim radnjama. Koja su onda prava kupca? Propisi navode da je trgovac dužan da na nedvosmisl­en, čitak i lako uočljiv način istakne prodajnu, odnosno jediničnu cenu robe ili usluge u skladu s propisima koji uređuju trgovinu, piše u Zakonu. Platite po ceni na rafu

Ako se nađete u ovakvoj situaciji, imate pravo da platite proizvod po ceni koja je istaknuta na polici, a ukoliko trgovac odbije, imate pravo da ga prijavite Tržišnoj inspekciji, gde dalje može da plati kaznu od 300.000 do čak dva miliona dinara. Važno je i da znate da, u slučaju kada je istaknuta cena na rafu niža u odnosu na onu koja vam je otkucana na kasi i naplaćena, trgovac je dužan da vam plati razliku.

PIŠE: VESNA VUKADINOVI­Ć

Uvreme pandemije koronaviru­sa je skoro sve stalo, osim telefonske prodaje čiji su pozivi još češći. Ovi uporni prodavci posebno ciljaju najstarije sugrađane koji sada više vremena provode u kući, pa im je svaki razgovor dobrodošao i zato pozive ne odbijaju. Lako ih obrlate obećavajuć­i im uz kupovinu po pravilu i neki poklon.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti potrošača kojim je, između ostalog, predviđeno pravljenje registra „Ne zovi”, koji podrazumev­a postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona koje trgovci više neće smeti da pozivaju da bi nudili svoju robu ili usluge. Svako ko prodaje robu putem telefona moraće da se informiše da li ima pravo da vas pozove. Ukoliko to uradi protiv vaše volje, možete da ga prijavite tržišnoj inspekciji. Ukoliko nastavi da na ovaj način šalje reklamne poruke, predviđene su kazne od 30.00 i 50.000 dinara u zavisnosti od toga da li je pravno lice ili preduzetni­k.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia