Alo!

DRITANOVA VLADA NA JEDVITE JADE

Abazović najavio da će pri izboru vlade presuditi samo šest glasova, jer će za nju glasati tek 46 od 81 poslanika

- PIŠE: EKIPA ALO!

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović najavio je juče da će buduća vlada Crne Gore imati 20 ministara, ali i otkrio da će biti jedva izglasana, jer će imati tesnu većinu.

Naime, od ukupno 81 predstavni­ka naroda u crnogorsko­m parlamentu, Abazović očekuje podršku za svoj kabinet tek njih 46.

On je izjavio i da će vlada imati 20 ministara i da će počivati na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju. Prethodna vlada imala je 12 ministarst­ava.

- Danas se ne bih bavio sastavom vlade, iako je on kompletira­n, ni ekspozeom, koji je takođe kompletira­n. Sad je sve na poslanicim­a, na njima je da odluče kad će sednica. Što se mene tiče, ona može biti i sutra, ali su praznici, pa je realnije da bude naredne sedmice - rekao je Abazović na konferenci­ji za novinare predstavlj­ajući koncept buduće vlade.

Abazović očekuje podršku 46 poslanika, pošto se, prema njegovim rečima, nije uspelo doći do 49, poručivši da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

- Tačno je da će vlada imati 20 ministara, ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsed­nika - kazao je Abazović.

Rekao je da ima obavezu da sa svim kandidatim­a za ministre još obavi završne razgovore.

- Kad bude zakazana sednica, biće objavljena sva imena. Moj utisak je da su neka ministarst­va u dosadašnjo­j vladi bila preglomazn­a. Ova vlada bi trebalo da ima kraći mandat, pa će obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost. Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilno­sti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektiv­u. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcioniš­u institucij­e - poručio je Abazović.

On je kazao da su prioriteti nove vlade dogovor oko izbora nosilaca najviših pravosudni­h funkcija, koje čeka veliki posao:

- Usklađivan­je regulative u oblasti pravosuđa s evropskim i mišljenjem Venecijans­ke komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvete i kulture i preispitiv­anje kadrovskih rešenja. Preispitiv­anje svih ugovora svih prethodnih vlada. Dalji nastavak reforme službi bezbednost­i, predlaganj­e zakona o popisu stanovništ­va.

Politički prioriteti, prema njegovim rečima, biće nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dinamizira­nje pregovora s EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanj­e odnosa s verskim zajednicam­a; nastavak reforme javne uprave, ravnomerni regionalni razvoj, pročišćava­nje biračkog spiska.

Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“Miloš Konatar prethodno je izjavio da će vladu činiti partije nacionalni­h manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i Građanski pokret URA.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia