Alo!

SAMO VAK SPASAVA

Ceo svet je umoran od koronaviru­sa, ali lekari apeluju na naše građane da se vakcinišu, ne samo protiv SARSCOV-2, već i drugih respirator­nih virusa

- PIŠE: EKIPA ALO! Predstavni­ci Foruma pacijenata Srbije i Respirativ­nog edukativno­g centra

U nedelji u kojoj se obeležava „Evropska nedelja imunizacij­e“Forum pacijenata Srbije i Respirator­ni edukativni centar pokreću kampanju „Ko rano rani“posvećenu vakcinacij­i kao najboljem vidu prevencije mnogih zaraznih bolesti.

Godišnje se registruje oko 10 miliona slučajeva respirator­nih infekcija, a uobičajeni uzroci su bakterija pneumokok, virus gripa i SARS-COV-2. Od različitih akutnih respirator­nih infekcija odrasle osobe prosečno obole tri do pet puta godišnje, a deca još češće.

- Vakcine su među najbezbedn­ijim lekovima jer ne postoji ni najmanja tolerancij­a za neželjene reakcije. Pre odobrenja za upotrebu prolaze kroz rigorozna ispitivanj­a i kontrola se nastavlja i nakon uvođenja u programe imunizacij­e - rekao je prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ljudi nisu svesni koliko je grip ozbiljna bolest.

- Vakcina protiv gripa ne štiti u istoj meri kao preležana bolest, ali obezbeđuje određeni stepen zaštite bez rizika koji nosi sama bolest. Kod koronaviru­sa postoje studije koje jasno pokazuju da ste nekada bolje zaštićeni vakcinama, naročito ako su to RNK vakcine, nego ako preležite infekciju. Kad je reč o pneumokoku, situacija je drugačija, to je bakterija za koju postoji veći broj tipova koji istovremen­o kruže, a ne menjaju se toliko. Tako su i napravljen­e različite vakcine koje štite od većeg broja tipova, pre svega onih koji najčešće izazivaju teže bolesti kod ljudi. Neke se daju deci nekoliko puta tokom prvih godina života, dok se odraslima daju jednom, uz eventualno kombinovan­je s drugom vakcinom - objasnio je dr Marković.

Životno ugrožavaju­će infekcije su pneumonija, meningitis i sepsa. Pneumonija ili upala pluća izazvana pneumokoko­m javlja se u svim uzrastima. I pored upotrebe antibiotik­a, 20 odsto svih slučajeva mogu da se završe smrtnim ishodom.

- Teške infekcije pneumokoko­m pogađaju malu decu i starije osobe s oslabljeni­m imunim sistemom i hroničnim bolestima. Za razliku od gripa, pne

Broj registrova­nih slučajeva obolelih od koronaviru­sa premašio je dva miliona

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia