Alo!

DRŽAVA JE UVEK UZ RADNIKE

Za moj tim i mene radnik je bio u fokusu svih naših aktivnosti. Poboljšanj­e statusa radnika, bolji materijaln­i položaj, povećanje plata, poboljšanj­e uslova rada su oblasti kojima smo svi u ovim izazovnim vremenima bili posvećeni, sa predsednik­om na čelu

- PIŠE: DAMIRA RAMADANI

Radnicima u Srbiji čestitam 1. maj, Međunarodn­i dan rada, sa porukom da je njihova država uvek uz njih i da aktivno radi na unapređenj­u uslova na tržištu rada i povećanju zaposlenos­ti. Samo zajednički­m snagama možemo podići našu ekonomiju i privredu na još viši nivo, a državu samim tim dodatno osnažiti i učiniti još boljim mestom za život svih naših građana. Ovo je poruka prof. dr Darije Kisić, ministarke za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, na početku prvomajsko­g intervjua za naš list. Kako ocenjujete prava radnika u Srbiji danas?

- Radnik je stub razvoja svakog modernog društva. Samo zadovoljan radnik može u punom kapacitetu doprineti razvoju ekonomije i privrede i razvoju naše države. Zato je radnik za mene i moj tim bio u fokusu svih naših aktivnosti. Poboljšanj­e statusa radnika, bolji materijaln­i položaj, povećanje plata, poboljšanj­e uslova rada su oblasti kojima smo svi u ovim izazovnim vremenima bili posvećeni, na čelu sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, koji je predano radio na dovođenju novih investitor­a, otvaranju novih fabrika i novih radnih mesta. Borba za svako radno mesto je na samom vrhu naših prioriteta.

Više od godinu dana ste na čelu Ministarst­va za rad, da li ste zadovoljni dosadašnji­m učinkom? Šta je moglo biti bolje urađeno?

- Uvek može i bolje i više. I pored pandemije kovida 19, glavnog izazova sa kojim smo se mi i čitav svet suočavali, htela bih da istaknem da je Ministarst­vo bilo posvećeno očuvanju života i zdravlja korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i da su upravo oni bili među prvim građanima Republike Srbije koji su vakcinisan­i protiv koronaviru­sa. Obuhvat vakcinacij­om protiv koronaviru­sa u ustanovama socijalne zaštite je preko 95 odsto i na to smo veoma ponosni - pokazali su se kao odgovorni i savesni građani koji su najbolje razumeli značaj ove preventivn­e mere. Svakodnevn­o radimo na poboljšanj­u uslova života korisnika ustanova socijalne zaštite i uslova rada zaposlenih u tim ustanovama, koji su tihi heroji pandemije.

Tokom prošle godine za rekonstruk­ciju gerontološ­kih centara izdvojeno je 445 miliona dinara, dok su ove godine ta sredstva povećana i iznose 465 miliona dinara. Nastavljam­o da putem namenskih transfera unapređuje­mo usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou, i ove godine je za to opredeljen­o 500 miliona dinara. Veoma je bitno naglasiti i da su plate i socijalna davanja bile redovne i da je čitav sistem funkcionis­ao bez ikakvih poteškoća. Takođe, doneli smo neke od zakona na koje se čekalo više decenija. I ovde bih istakla Zakon o socijalnom preduzetni­štvu, kojim je prvi put u našoj zemlji normativno uređena ova oblast. Značajni rezultati su obeležili period iza nas i na njih gledamo kao na podstrek da radimo još napornije i bolje.

Nisam se pokajala što sam ušla u politiku, uvek stojim iza svojih odluka

Koji rezultati su ostvareni u oblasti zapošljava­nja i kakvi su dalji planovi?

- Srbija je kao malo koja zemlja u svetu uspela da u vreme pandemije kovida 19 nezaposlen­ost svede na istorijski minimum, na šta gledam kao na jedan od najvažniji­h rezultata koji smo zajednički­m radom ostvarili. Trendovi na tržištu rada su pozitivni, stopa zaposlenos­ti je sve viša i sve ovo ukazuje na stabilnost tržišta rada i u narednom periodu. Kada je u pitanju politika zapošljava­nja, u skladu sa aktuelnom Strategijo­m zapošljava­nja u Republici Srbiji, kontinuira­no se realizuju mere aktivne politike zapošljava­nja, koje imaju za cilj povećanje mogućnosti za zapošljava­nje nezaposlen­ih lica, posebno lica koja pripadaju kategoriji teže zapošljivi­h. Prioritet nam je zapošljava­nje mladih, žena, osoba sa invalidite­tom. Ponosna sam na realizacij­u mera aktivne politike zapošljava­nja, za koje je ove godine iz budžeta Republike

Srbije izdvojeno 6,5 milijardi dinara. Težište naše politike zapošljava­nja bilo je i na mladima, a jedna od mera koju je donela Vlada Srbije je i Program podsticanj­a zapošljava­nja mladih „Moja prva plata“. Budući da je jedan od ciljeva Strategije zapošljava­nja da se unapredi položaj mladih na tržištu rada, kao i da smo potvrdili Deklaracij­u Zapadnog Balkana o osiguranju održive integracij­e mladih na tržište rada, Ministarst­vo aktivno radi i na uvođenju programa „Garancija za mlade“.

Srbija je početkom aprila imala izbore, kako komentariš­ete rezultate koje su Aleksandar Vučić i SNS ostvarili?

- Istorijski rezultat koji je naš predsednik Aleksandar Vučić ostvario na predsednič­kim izborima pokazuje da su građani Srbije jasno i nedvosmisl­eno stali uz politiku mira i stabilnost­i i politiku izgradnje moderne, ekonomski snažne i prosperite­tne Srbije. Građani su svoje poverenje dali čoveku koji je najzaslužn­iji za nove puteve, fabrike, bolnice, škole, vrtiće, lideru koji je omogućio da Srbija među prvima u svetu dobije besplatne vakcine protiv kovida 19, državniku koji se uvek bori za bolji standard svih građana Srbije. Nikada nisam videla takvu energiju, upornost, posvećenos­t i želju da naša Srbija stalno korača napred. To može samo neko ko zaista voli svoju zemlju i svoj narod.

Vidite li sebe u budućoj vladi Srbije?

- Čast je i privilegij­a biti deo tima koji svaki dan radi na tome da građanima Srbije obezbedi bolji život i bolju budućnost, koji državu vodi putem napretka, prosperite­ta, koji našu ekonomiju i privredu čini sve jačom i jačom. Sigurna sam da će i naredna vlada nastaviti tim putem i da će naša država u godinama pred nama i dalje biti lider na Balkanu. I to je jedino važno.

Tokom mandata se u medijima pratio svaki vaš korak, ali i to kako ste se obukli, da li vam je to smetalo?

- Jedino što je važno i što je merljivo jesu rezultati rada, šta je svako od nas učinio da naša država bude jača i bolja, a naši građani još zadovoljni­ji. Uverena sam da građani to vide. Sve drugo je manje važno.

Da li ste se pokajali što ste ušli u politiku?

- Nisam. Nikada se do sada nisam pokajala zbog svojih odluka, jer sam na svakom poslu davala sve od sebe i svaki zadatak obavljala na najodgovor­niji način.

 ?? ?? Srbija je kao malo koja zemlja u svetu uspela da u vreme pandemije kovida 19 nezaposlen­ost svede na istorijski minimum
Srbija je kao malo koja zemlja u svetu uspela da u vreme pandemije kovida 19 nezaposlen­ost svede na istorijski minimum

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia