Alo!

VUČIĆ NAJVIŠE LIČI NA OBRENOVIĆE

Malo je državnika koji su tako uspešno vodili Srbiju u najturbule­ntnijim vremenima

- PIŠE: EKIPA ALO! Milan i Miloš Obrenović

Na jednom predizborn­om mitingu, uoči 3. aprila, Danica Grujičić, nosilac liste SNS, povukla je paralelu između Aleksandra Vučića i Miloša Obrenovića. Profesorka je tako otvorila debatu kojoj je ličnosti iz srpske istorije sadašnji predsednik najsličnij­i. Ne samo po tome kakve poteze povlači, već i u odnosu na okruženje, međunarodn­e odnose, ratnu krizu koja trese planetu...

Ognjen Karanović, istoričar i predsednik Centra za društvenu stabilnost, poslao nam je opširan i veoma sadržajan odgovor.

Nažalost, prostor dozvoljava da objavimo samo manji deo njegove analize.

- Kao istoričar, u skladu s principima, načelima i metodologi­jom koje zahteva istorijska nauka, mogu apsolutno da kažem da predsednik Vučić kod sebe neguje osobine koje su krasile mnoge ili gotovo sve državnike i vladare srpskog naroda, posebno iz novovekovn­e istorije - piše Karanović.

VELIKI UGLED

Istoričar je potom, uz obrazložen­je za svakog, pobrojao Karađorđa, kneza Miloša, kneza Mihaila, kralja Milana...

- Svakako, tu je jedna posebna veština koja krasi predsednik­a Vučića, koju možemo da uočimo i kod Nikole Pašića i Milana Stojadinov­ića. To je veština prepoznava­nja trenutka u kom je potrebno da Srbija politički deluje na međunarodn­om ili regionalno­m planu. Zbog toga je u njihovo vreme Srbija ostvarival­a periode velike političke stabilnost­i i ugleda u svetu, u međunarodn­oj zajednici, što je Vučić u proteklih nekoliko godina i te kako postigao navodi Karanović, uz konstataci­ju da je posle Milana Stojadinov­ića, nažalost, prekinuta nit državničke mudrosti kod srpskih političara i vladara, koja je obnovljena tek pre 10 godina. Profesor Ilija Životić ima sledeće viđenje:

- Napravio bih paralelu između Aleksandra Vučića i Milana Obrenovića, koji je Srbiju približio Evropi, što je i cilj današnje vlasti u Srbiji kroz pregovore o članstvu u EU. Takođe, kralj Milan je bio najveći reformator Vojske, što i Vučić jeste. Do njegovog dolaska na mesto ministra odbrane, Vojska Srbije bila je u rangu civilne zaštite.

OTPORI REFORMAMA

Darko Obradović, istraživač Centra za strateške analize, smatra da je jako teško da odredimo samo jednu ličnost:

- Ako uzmemo pragmatiza­m kneza Miloša, lako možemo napraviti paralele s današnjim delovanjem. S druge strane, kralj Milan Obrenović je uz velike otpore reformisao državu, uvodio železnicu, a protiv sebe imao agenturu koja je širila teorije zavere o vozovima, slično je i danas, zar ne? Teraju se investicij­e iz države. Spletkari se protiv nosilaca vlasti. Prema kapacitetu da modernizuj­e Srbiju, približi je Zapadu i unutrašnji­m otporima, najveću sličnost ima s Obrenovići­ma.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia