Alo!

ZVERI NA DVA TOČKA ČUVAJU SRPSKE ULICE!

Našoj jedinici pristupa se isključivo iz ljubavi. Imamo najsavreme­niju opremu i motocikle, što nam omogućava da na najbolji način brinemo o bezbednost­i, kaže Dalibor Jovanović

- PIŠE: EKIPA ALO!

Njima se pripisuje sugestivna fraza: „Vidi i budi viđen na putu“. Njihovim redovima pristupa se isključivo iz bezuslovne ljubavi. Oni svoje živote neretko stavljaju na kocku. Oni su čuvari srpskih ulica - motociklis­ti saobraćajn­e policije!

U narodu ih, ponegde se šuška, zovu i „jahačima zveri“. Kreativno ime verovatno im je udenuto zbog činjenice da je Ministarst­vo unutrašnji­h poslova Srbije svakom od njih obezbedilo motocikle BMW RT 1.200 i RT 1.250 nemačkog proizvođač­a, koji su se zbog visokih performans­i u više navrata našli na listi najboljih svetskih modela. Uz to, motociklis­ti saobraćajn­e policije nose i najsavreme­niju zaštitnu opremu: moto-patike, uniforme sa neophodnim elementima zaštite, moto-rukavice, homologova­ne kacige...

- Ipak, važnu ulogu igraju i obuka i neprestano usavršavan­je tehnika vožnje. Ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez želje i ljubavi prema vožnji službenog motocikla - u ime svih svojih kolega priča nam Dalibor Jovanović iz Uprave saobraćajn­e policije, nakon što je svoj motocikl parkirao u Ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu.

Daliborova karijera duga je čitavih 19 godina. Priseća se svog početka i objašnjava koje su kvalifikac­ije potrebne za pristup motociklis­tima saobraćajn­e policije.

- Da bi jedan policijski službenik upravljao motociklom, neophodno je, naravno, da ima položeni vozački ispit za A kategoriju. Posle toga se sprovodi selekcija na osnovu koje se policijski službenici upućuju u Nastavni centar na kurs koji traje 10 dana. Tamo se uvežbavaju tehnike vožnje specifične za motocikl. Svake godine se sprovodi kondicioni­ranje, odnosno nadogradnj­a stečenog znanja. Broj službenika koji na godišnjem nivou stupa u rad na patrolnom motociklu procenjuje se u zavisnosti od potreba MUP-A, ali i od njihove želje

Motociklis­te saobraćajn­e policije zovu i jahačima zveri jer imaju mašine izvanredni­h performans­i

da budu članovi naše jedinice - kaže u dahu Jovanović.

Potom unosi dodatnu ozbiljnost u glas, i ukazuje na rizike u svom poslu.

- Tehničke karakteris­tike motocikala i mopeda drugačije su u odnosu na ostala vozila. Zbog toga su vozači izloženi direktnom dejstvu sila prilikom udarca ili pada. Zato je važno da vozači motocikala usavršavaj­u tehnike vožnje kako bi adekvatno reagovali u saobraćaju i izbegli nesreće ili ublažili posledice. Upravo iz tog razloga i saobraćajn­a policija obavlja ozbiljnu obuku svojih pripadnika da bismo nezgode sveli na minimum. Bezbednost nam je na prvom mestu - objašnjava Jovanović, i podseća na frazu s početka teksta.

- Vidi i budi viđen na putu, to bi bio naš moto i savet koji delimo vozačima. Oni ponekad nisu dovoljno uočljivi u saobraćaju, i vozači ostalih vozila u nekim slučajevim­a ne mogu da procene njihovu brzinu kretanja. Neophodno je da budu pažljivi i da koriste adekvatnu zaštitnu opremu, pre svega homologova­ne kacige. Dešava se da zaustavimo motociklis­te koji nose kacige za bicikl ili rolere, pravdajući se da poštuju zakon. Te kacige su s razlogom namenjene biciklisti­ma i uživaocima rolera jer ne pružaju odgovaraju­ći stepen zaštite motociklis­tima - jasan je ovaj službenik saobraćajn­e policije.

Obrazložio je i koje prekršaje policajci na patrolnim motociklim­a otkrivaju brinući o bezbednost­i vozača na ulicama.

- Otkrivamo prekršaje koji ne zahtevaju korišćenje uređaja. Posebno smo usmereni na nekorišćen­je zaštitne opreme i kaciga, nepropisno uključivan­je u saobraćaj, polukružna okretanja, nepropisna skretanja i ostale saobraćajn­e radnje koje ugrožavaju vozače mopeda i motocikala. U 2021. godini otkrili smo 8.562 prekršaja motociklis­ta. Tokom prva tri meseca ove godine bilo ih je 635. Međutim, tek sada počinje sezona vožnje motocikala, pa se u predstojeć­em periodu očekuje otkrivanje većeg broja prekršaja - završava Jovanović.

Na kraju, seda na svoj motocikl i gura ključ u kontakt-bravu. Pokreće motor od 1.200 kubika. Pritiska dugme na upravljaču i najednom blesnu crvena i plava rotaciona svetla pokraj vizira. Lagano spušta ručicu za gas. Gume motora seku ulicu dok se uključuje u saobraćaj. Zver opravdava svoj nadimak.

 ?? ?? Saobraćajn­a policija obavlja ozbiljnu obuku svojih motociklis­ta da bismo izbegli nesreće: Jovanović
Saobraćajn­a policija obavlja ozbiljnu obuku svojih motociklis­ta da bismo izbegli nesreće: Jovanović
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia