Alo!

IZAŠLI SMO IZ LAVIRINTA

Želeo sam da napravim nešto u svom rodnom kraju, jer me nešto sve više vuče u Srbiju, kaže Goran Srejić, biznismen srpskog porekla iz Australije

- Pogled sa kule na lavirint dug 3,5 kilometara

PIŠE: PREDRAG PAREZANOVI­Ć

Na 7.000 kvadratnih metara, gde je nekad sejan suncokret, australijs­ko-srpski biznismen Goran Srejić sagradio je u Batočini nesvakidaš­nji zabavni park „Bora lavirint”. Jedini u Srbiji, najveći na Balkanu, a po mnogim parametrim­a i u Evropi. Park radi samo vikendom, a bio je prepun posetilaca i kad vreme nije najbolje.

Izbor je veliki, ali je lavirint, ipak, glavna zvezda zabavne ponude.

- Lavirint je od žive ograde, ima 50.000 sadnica, dužina staze je 3,5 kilometara, po čemu je najduža u Evropi. U centru lavirinta je kula visoka 10 metara, a na ulazu u park je robot „Mali Bora” iste visine. Jedan pored drugog su ulaz i izlaz iz lavirinta. Cilj je proći ceo lavirint, svih šest mostova, i vratiti se na istu tačku, ali s druge strane. Ne radimo dugo, ali smo već popularni. Posetioci dolaze sa svih strana, od sedam do 77 godina, kako se obično kaže, radno vreme je od 11 do 18 sati. Deca se smeju kad uđu, a plaču kad izađu, hteli bi da pretražuju još, ostaju bukvalno minut do kraja radnog vremena - objašnjava Marina Bogdanović, marketing menadžer Zabavnog parka „Bora lavirint”.

Kada smo posetili ovaj zabavni park, vreme nije bilo idealno, a gostiju nije manjkalo. Irena i Nemanja Đorđević iz Jagodine, sa devojčicam­a od devet, pet i tri godine uživaju u lavirintu za koji su saznali preko Fejsbuka. Internet je bio pozivnica i za Kragujevča­ne Ivanu i Dušana Rajičića, koji su sa sinom i ćerkicom u dečjim kolicima već prošli lavirint i zatekli smo ih kako uživaju u mini golfu.

- Još se nismo izgubili - kaže Ivan Kuznjecov, koji obilazi lavirint sa sinom Aleksejem i dodaje da žuri da pronađe suprugu Svetlanu i drugog sina Vladimira. Oni su Rusi koji već devet godina žive u Beogradu.

U parku smo zatekli i Gorana Srejića, koji je sve ovo izmislio i smislio, uz malu pomoć prijatelja. S roditeljim­a se kao petogodišn­jak iz Kragujevca otisnuo u Australiju, gde sada ima 36 firmi koje uspešno rade. Ali, želeo je da nešto otvori i u Srbiji, koja ga sve više vuče nazad. Ima kuću u okolini Kragujevca i sve je više ovde: - Imam četiri unuka. Sa mnom dolaze svake godine i svaki put ostajemo sve duže. Njima je ovde izuzetno zabavno.

A Srejićevi planovi su baš ambiciozni:

- Cilj mi je da milion ljudi godišnje poseti ovaj zabavni park. Počećemo uskoro gradnju najvećeg trodimenzi­onalnog lavirinta sa šest spratova, na 6.000 kvadrata. To nema nigde u svetu.

Da je gazda „Bora lavirinta” sasvim neobična pojava, govori i podatak da ovih dana u Beogradu snima svoj drugi igrani film. On je sve i svja - pisac scenarija, reditelj, producent i izvršni direktor, a da pritom nikada nije radio u filmskoj industriji. A i u parku je sve kao na filmu. Ima i pet zamkova na naduvavanj­e, koji su ide

alni za igru najmlađih. Ispred jednog od tih zamkova nailazimo na Robertina Marinković­a iz Starog Sela kod Velike Plane. On inače radi u Austriji i za božićne praznike je došao na odmor, pa je doveo decu, jer je od komšije čuo da u Batočini ima nešto interesant­no. Iz Nemačke je stigla i Kragujevča­nka Dijana Kragović. Dovela je sina Nestora (11) i kćerku Tamaru (14), koji se upravo spuštaju sa jednog od zamkova visokog desetak metara. Tu su i 192 tramboline. Na jednoj zatičemo Mariju Zarić i Jovana Mitića, koji budno prate kako dve devojčice izvode akrobacije.

U ponudi je i igraonica „Nagibova kuća”, kućica za hobite, inspirisan­a Tolkinovim romanima, a čiji je autor Nagib Ismailović, arhitekta i umetnik iz Kragujevca. A da sve bude baš kompletno, tu je i restoran s odgovaraju­ćom ponudom hrane i pića.

 ?? ?? Marina Bogdanović
Goran Srejić
Marina Bogdanović Goran Srejić
 ?? ??
 ?? ?? Mali Bora, a visok 10 metara
Mali Bora, a visok 10 metara
 ?? ?? Porodica Đorđević iz Jagodine odlično se snalazi
Ivan i Aleksej Kuznjecov nisu se izgubili
Porodica Đorđević iz Jagodine odlično se snalazi Ivan i Aleksej Kuznjecov nisu se izgubili
 ?? ?? Mini-golf interesant­an Rajičićima
Mini-golf interesant­an Rajičićima
 ?? ?? U zamku je baš zanimljivo
U zamku je baš zanimljivo
 ?? ?? Ekipa Alo! traži izlaz
Ekipa Alo! traži izlaz
 ?? ??
 ?? ?? Veseli spust
Veseli spust
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia