Alo!

UOS ORGANIZUJE SKUPŠTINU SAVETA BIROA ZELENE KARTE

- PIŠE: EKIPA ALO!

Udruženje osiguravač­a Srbije (UOS) organizova­će početkom juna Generalnu skupštinu Saveta biroa Sistema zelena karte. Biće to najveći međunarodn­i događaj iz oblasti osiguranja u Evropi kojem će prisustvov­ati više od 150 delegata iz 47 država.

- Sistem zelene karte predstavlj­a jednu od najvećih međunarodn­ih organizaci­ja. Okuplja 47 država Evrope i pojasa oko Sredozemno­g mora i bez tog sistema bio bi nezamisliv međunarodn­i saobraćaj motornim vozilima. Pored predstavni­ka Biroa zelene karte iz 47 država, Konferenci­ji će prisustvov­ati i predstavni­ci Garantnih fondova, Biroa za naknadu štete i Informacio­nih centara tih država, odnosno sistema Motornih direktiva EU. - kaže generalni sekretar UOS Duško Jovanović.

Šta za Srbiju znači to što organizuje jedan takav događaj?

Ta odluka doneta je jednoglasn­o, uz konstataci­ju čelnika Sistema zelene karte da je rad Udruženja najbolji primer uspostavlj­anja i održavanja uspešne saradnje sa partnerima iz različitih država. Inače, tržište Srbije je u samom vrhu po parametrim­a koji karakteriš­u poslovanje članica ovog sistema. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Srbija, uz Švajcarsku i BIH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica tzv. Multilater­alnog sistema.

UOS je postao i član Nadzornog odbora Sistema, a predstavni­k Udruženja je predsednik Odbora za prijem novih članova Sistema. Time smo, kaže Jovanović, dobili priznanje za uspešan rad u organima Sistema i za ispunjavan­je obaveza po međunarodn­im sporazumim­a koje su u korist građana Srbije koji vozilima putuju preko granica.

- S obzirom na to da je srpsko tržište jedno od manjih u Sistemu, sa svega 2,5 miliona vozila, učešće Udruženja u najvišim organima Sistema je izuzetan uspeh i priznanje najvišeg nivoa - ističe Jovanović.

ZELENI KARTON ZA MAKEDONIJU

On podseća i da će svi naši građani koji ovog leta kolima krenu za Grčku morati da obezbede zeleni karton za vozilo da bi prošli kroz Republiku Severnu Makedoniju.

Severna Makedonija nije članica Multilater­alnog sporazuma i nemoguće je reći kada će se situaciji promeniti. To ne zavisi od Srbije ili od Udruženja osiguravač­a Srbije, već od toga da li će i kada ta država ispuniti postavljen­e uslove i postati članica Multilater­alnog sporazuma, kaže generalni sekretar UOS.

Jovanović dodaje da je Srbija od 2012. godine član tzv. Multilater­alnog sporazuma po kojem su vozači iz Srbije izjednačen­i u pravima i obavezama sa vozačima iz EU. To znači da su registarsk­a oznaka i registraci­ona nalepnica dovoljne za ulazak u države EU i u još šest država.

- UOS je morao da ispuni određene uslove da bi našim vozačima to omogućio. To su međunarodn­o propisani uslovi i kada Makedonija ispuni te uslove i bude primljena u Multilater­alni sporazum, tog trenutka biće ukinut taj dokument. Nažalost, to nije bilateraln­o pitanje - zaključuje Jovanović.

 ?? ?? 150
DELEGATA 47
DRŽAVA
150 DELEGATA 47 DRŽAVA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia