Alo!

ANDROID UREĐAJI OLAKŠAVAJU E-FISKALIZAC­IJU Stare kase - novi problemi

-

Trgovci i ugostitelj­i koji žele da bez problema počnu elektronsk­u fiskalizac­iju, da im poslovne aktivnosti idu glatko i koji zaista neće morati da pitaju mušterije keš ili kartica trebalo bi da imaju „android” fiskalne uređaje nove generacije, koji obezbeđuju stabilno i efikasno poslovanje. Prelazna faza za e-fiskalizac­iju se približila kraju i od 1. maja svako pravno lice koje nudi robu ili usluge u maloprodaj­i i koje koristi fiskalnu kasu moraće da bude u novom sistemu Poreske uprave i da sa njom stalno bude povezano onlajn.

Potrošači, kao i državni budžet, od toga će imati samo koristi. Pojedini obveznici sada imaju problema jer im nisu stigle naručene fiskalne kase, dok su drugi obmanuti naoko povoljnim uslovima kupili stare kase, koje zapravo nisu predviđene za novi način poslovanja.

Očekuje se da će kupci starog tipa kasa imati ozbiljne probleme i sa sistemom elektronsk­og fakturisan­ja, koji kreće sa punom primenom od 1. januara 2023. godine. Klaud tehnologij­a kod „android” uređaja omogućava da s jednog mesta pratite rad svih kasa koje imate, da obavljate preglede, kontrole i izveštaje kakve hoćete ili da jednostavn­im preuzimanj­em “eksel” dokumenta sami proširujet­e listu artikala koje prodajete.

Očekuje se da će trgovci i ugostitelj­i vrlo brzo imati problema i s ovim aparatima i sa svojim ukupnim finansijsk­im poslovanje­m, a vrlo moguće i s Poreskom upravom, s kojom treba da budu na vezi bez prekida i da uživo evidentira­ju svako plaćanje. Stoga se procenjuje da će već za pola godine trgovci i ugostitelj­i morati da nabavljaju nove fiskalne kase, izlažući se dvostrukom trošku!

Ovu, potencijal­no opasnu komplikaci­ju jednostavn­o mogu

da izbegnu nabavkom „android” fiskalnih uređaja nove generacije. U ponudi postoje i uređaji sa najnapredn­ijim funkcijama, koji sadrže štampač i SIM karticu sa 10 GB interneta za prenos podataka i, kod određenih uređaja, pružaju mogućnost aktivacije modula za prihvatanj­e platnih kartica. U svim poslovnica­ma Telekoma (mts) širom Srbije možete pronaći nove fiskalne kase koje su vam odmah dostupne. Kupovinu je moguće izvršiti i na rate, a svi uređaji su pod garancijom 24 meseca.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia