Alo!

INTERESI NAŠE SRBIJE NA PRVOM MESTU!

-

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je juče, po dolasku u Berlin, a uoči sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će se boriti za interese Srbije i još bliže odnose sa Berlinom.

„Stigao u Berlin na važne razgovore o budućnosti Srbije. Nemačka je najveći ekonomski partner, jedan od ključnih političkih partnera. Boriću se za interese naše Srbije i još bliže odnose sa Berlinom“, naveo je on na Instagram profilu „Budućnosts­rbije“.

Pre posete Berlinu Vučić je dao opširan intervju nemačkom listu „Handelsbla­t“.

Govoreći o očekivanji­ma od susreta s nemačkim kancelarom, Vučić je podsetio da je Olafa Šolca upoznao u Hamburgu 2016. i da je on tada bio „jedan od retkih“koji su ga „pažljivo saslušali“.

- U Srbiji Nemačku više vole od Evropske unije - zato što je još Angela Merkel ozbiljno shvatala Srbiju. Verujemo da i od njenog naslednika Olafa Šolca možemo dobiti isto poštovanje i uvažavanje. To je sve što nam treba. Ni od koga ne tražimo više novca. Mi samo želimo dobru evropsku perspektiv­u. Činjenica da se mnogi Srbi u međuvremen­u protive članstvu u EU sigurno je posledica i naših grešaka, ali polovina krivice ide na račun Brisela - rekao je on. List je u uvodu tog intervjua naveo da je malo stranih političara koji poznaju Vladimira Putina bolje od Vučića, uz napomenu da se „skoro nijedan strani političar nije s Putinom sastajao tako često“.

- Do sada 19 puta - rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje kako danas ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome s njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra prošle godine i da su tada samo „nekoliko minuta“razgovaral­i na temu Ukrajine. Novinari „Handelsbla­ta“pokušali su da saznaju da li predsednik Srbije shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose s većinom evropskih zemalja.

- Slušam i čitam šta kaže. On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati - kaže Vučić. On ujedno kao mogući razlog navodi to da „Putin jasno pominje širenje NATO na istok“. Naglašava: „Bez obzira na to, Srbija i ja osuđujemo kršenje međunarodn­og prava i rat u Ukrajini“.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia