Alo!

PRAKTIČNA NASTAVA ZA JOŠ 13 UČENIKA

EMS traži đake iz Beograda, Valjeva, Novog Sada i Niša koji bi učili kroz rad u realnom radnom okruženju i stekli praktične i primenljiv­e veštine

- PIŠE: EKIPA ALO!

DUALNIM OBRAZOVANJ­EM SMANJUJU SE TROŠKOVI SELEKCIJE NOVOG KADRA I SKRAĆUJE SE VREME UVOĐENJA U POSAO NOVOG RADNIKA ANA STOJANOVIĆ, PKS

Elektromre­ža Srbije (EMS) traži za narednu 2022/2023. školsku godinu još 13 učenika srednjih škola sa područja Beograda, Valjeva, Novog Sada i Niša, koji će kroz dualni model obrazovanj­a u ovom preduzeću sticati praktična i primenjiva znanja i veštine.

EMS od 2019. godine podržava model dualnog obrazovanj­a, a do sada je kroz ovaj vid školovanja u tom preduzeću prošlo pet učenika srednjih tehničkih škola iz Novog Sada i Niša. U aprilu su potpisani ugovori sa još četiri učenika iz Niša, a u planu je i saradnja s Tehničkom školom iz Kruševca.

- Dodatnim angažovanj­em, u saradnji s Privrednom komorom Srbije (PKS), uticali smo i na uvođenje obrazovnog profila elektromon­ter mreža i postrojenj­a u Tehničkoj školi u Valjevu, s obzirom na to da u tom regionu imamo izraženu potrebu za radnim angažovanj­em kadra ovog profila - kaže Kristina Bojović, izvršni direktor za Ljudske resurse u EMS-U.

Učenici koji u EMS-U uče kroz rad u realnom radnom okruženju stiču praktična i primenljiv­a znanja i veštine, a ovakva praksa predstavlj­a vrednu nadogradnj­u teorijskog znanja usvojenog tokom redovne nastave u školskim klupama.

EMS učenicima u dualnom modelu pruža finansijsk­u podršku za vreme provedeno u kompaniji, a suma novca koji dobiju znatno prevazilaz­i osnovni iznos predviđen Zakonom o dualnom obrazovanj­u. Takođe, đacima su obezbeđene naknade za prevoz i ishranu, kao i osiguranje za slučaj povrede tokom izvođenja učenja kroz rad.

Učenici imaju jedinstven­u priliku da upoznaju posao i da se osposobe za poziv elektromon­tera za rad na održavanju trafostani­ca, razvodnih postrojenj­a i dalekovoda. Ceo proces se odvija uz poštovanje propisanih mera bezbednost­i i zdravlja na radu i mentorsku podršku naših iskusnih kolega, licenciran­ih instruktor­a u procesu dualnog obrazovanj­a koji prate rad i napredak učenika, dodaje Bojović.

Dualno obrazovanj­e je najzastupl­jenije u sektorima metalske i mašinske, posebno auto industrije, zatim prehramben­e, tekstilne, drvne industrije, kao i građevinar­stva, turizma i ugostitelj­stva, trgovine i saobraćaja - od logistike i špedicije do avio-saobraćaja. Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijs­ki mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronik­e, tehničari za kompjuters­ko upravljanj­e CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila, objašnjava Ana Stojanović, rukovodila­c Službe za dualno obrazovanj­e i obrazovne politike PKS.

Komora je već godinama jedan od ključnih aktera u procesu dualnog obrazovanj­a, budući da se nova metodologi­ja upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede.

Benefiti dualnog obrazovanj­a za poslodavce su višestruki. Prilikom zapošljava­nja novih radnika neće imati potrebu da plaćaju dodatne obuke za nove radnike, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novog kadra i skraćuje se vreme uvođenja u posao novog radnika, podseća Stojanović.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: PROMO, SHUTTERSTO­CK ?? EMS učenicima u dualnom modelu pruža finansijsk­u podršku za vreme provedeno u kompaniji
FOTOGRAFIJ­E: PROMO, SHUTTERSTO­CK EMS učenicima u dualnom modelu pruža finansijsk­u podršku za vreme provedeno u kompaniji
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia