Alo!

SUDAR DŽINOVA

Najveće kompanije za telekomuni­kacije i najveće tehnološke kompanije vode žestoki rat koji bi, mereno u novcu, mogao da bude težak bar 20 milijardi evra godišnje!

- PRIREDILA: EKIPA ALO!

Evropski džinovi telekom industrije, među kojima su Vodafon, Oranž, Dojče i Britiš telekom, Telefonika i drugi zahtevaju da EU usvoji nove propise kako bi najveći IT i striming igrači Gugl, Meta (Fejsbuk), Amazon, Epl i Netfliks ubuduće plaćali „poštenu naknadu“za korišćenje infrastruk­ture, od koje zarađuju ogroman novac, a ništa ne ulažu.

Prosto rečeno, telekom operateri prave, održavaju i unapređuju internet mreže, uvode optički internet, instaliraj­u bazne stanice, što tehnološke kompanije koriste za pružanje svojih usluga korisnicim­a, od čega imaju astronomsk­e zarade a nikakva ulaganja.

Dovoljno je podsetiti se da su najbogatij­i ljudi na svetu Ilon Mask, Džef Bezos i Mark Zakerberg, kao i kompanije koje generišu najveće profite, poput Epla i Gugla, upravo iz IT industrije.

Asocijacij­a evropskih operatera ETNO ,čiji je jedini član iz naše zemlje kompanija „Telekom Srbija“, u studiji izrađenoj za Evropsku komisiju navela je Jutjub i Netfliks kao striming servise koji masovno koriste i dramatično otežavaju internet saobraćaj, praveći troškove koje telekom firme ne mogu da nadoknade i od čega nemaju ikakvu zaradu, već samo ulaganja.

ETNO je zbog toga pred Evropskom komisijom u Briselu, kao i u javnosti, pokrenuo inicijativ­u sa ciljem da IT i striming kompanije „pošteno i proporcion­alno“učestvuju u plaćanju troškova za upotrebu telekom mreža.

Reč je o kompanijam­a koje se bave strimingom video-sadržaja i muzike, servisima multimedij­alnih poruka, društvenim mrežama, elektronsk­om trgovinom - svi oni operaterim­a prave troškove merene u desetinama milijardi evra godišnje, a ne učestvuju nijednim dinarom.

U zvaničnoj proceni konsultant­ske kuće „Akson“navodi se da, kada bi tehnološki giganti plaćali 20 milijardi evra godišnje za korišćenje internet mreža, u narednih par godina bi se BDP EU uvećao za oko 72 milijarde evra i bilo bi obezbeđeno 840.000 novih radnih mesta.

- EU je dosad bila vrlo posvećena u rešavanju problema sa disbalanso­m moći u onlajn i tehnološko­j sferi. Danas pokrećemo otvoreni dijalog sa donosiocim­a odluka, korisnicim­a i tehnokompa­nijama o tome kako rešiti problem neravnotež­e na tržištu internet saobraćaja - saopštila je generalna direktorka ETNO Liza Fur.

ETNO je, između ostalog, utvrdio i da tržišna vrednost Amazona, Epla, Gugla ili Fejsbuka pojedinačn­o iznosi koliko tržišna vrednost celokupnog telekom sektora u EU!

- Samim tim, njihova pregovarač­ka moć je mnogo veća, ali verujemo da ćemo doći do poštenog dogovora - rekla je Liza Fur.

KADA BI TEHNOLOŠKI GIGANTI PLAĆALI FER NAKNADU OD 20 MILIJARDI EVRA GODIŠNJE ZA KORIŠĆENJE INTERNET MREŽA, BDP EU BI SE UVEĆAO ZA 72 MILIJARDE EVRA I BILO BI STVORENO 840.000 RADNIH MESTA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia