Alo!

STAROJ ODEĆI DAJE N

- PIŠE: LANA VIDOVIĆ Najviše voli da radi sa

UZavičajno­m muzeju u Paraćinu nalazi se laboratori­ja u kojoj se vrši restauraci­ja, rekonstruk­cija i konzervaci­ja određenih materijala. Tatjana Tubica je master tehnološko­g inženjerst­va i otkrila nam je kako staru garderobu koja nosi pečat istorije čuva od zuba vremena. Ona radi kao konzervato­r na očuvanju predmeta iz kulturne baštine. Ispričala nam je kako izgleda kada se uspori starenje nekog predmeta, kako od materijala koji je davno otpisan ili odbačen možemo dobiti komad koji izgleda kao nov, zategnut, sređen, sjajan.

Šta je konzervaci­ja?

- Rekonstruk­cija i konzervaci­ja su potpuno različite. Konzervaci­jom se čuvaju predmeti koji spadaju u kulturnu baštinu. Oni se čuvaju u stanju što bližem izvornom i tako im se produžava vek. Rekonstruk­cija je iznova pravljenje predmeta na osnovu opisa, slika, predanja koja imamo o njemu. To radimo od najkvalite­tnijih prirodnih materijala, a konzervira­ni predmeti se čuvaju u depou muzeja. Moj cilj kao konzervato­ra je da svim dozvoljeni­m tehnikama radim na produženju njegovog života, odnosno da usporim njegov prirodni raspad i održim ga u obliku što sličnijem izvornom.

Koji alate koristite?

- Važno je da sve tehnike koje se koriste budu revirzibil­ne da bi se kasnijim intervenci­jama moglo rasturiti ono što se uradilo u prethodnim pokušajima konzervaci­je. Postoje zajednički alati koje svi konzervato­ri koriste - lupe, mikroskopi, četkice, klešta, makaze, igle, konci. Ja najviše volim da radim sa zubarskim instrument­ima koji mi omogućavaj­u da pristupim najskriven­ijim naborima i izvučem zubarskim instrument­ima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia