Alo!

BOSANSKI LONAC VRI

Srbi čuvaju ustav, Hrvati bi da ga modeluju, a Bošnjaci ruše, zaključuje politikolo­g Vlade Simović

- PIŠE: EKIPA ALO! Bakir Izetbegovi­ć Milorad Dodik

Političku scenu u BIH ovih dana trese kriza zbog promene izbornog zakona. Probošnjač­ka politička delegacija protivi se izmenama zakona jer „pravi dublju etničku podelu u državi“, dok se članovi hrvatskog tabora osećaju „zakinuto“zbog načina izglasavan­ja njihovog člana Predsedniš­tva BIH, te broja poslanički­h mesta u Domu naroda.

Tenzije je dodatno podigla odluka Centralne izborne komisije kojom su opšti izbori zakazani za 2. oktobar, a ključna pitanja u vezi sa zakonom nisu ni prividno rešena.

Predsednik HDZ Dragan Čović najavio je da će ta stranka „pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucio­nalnu i teritorija­lnu organizaci­ju BIH“.

- Na ovaj način će se osigurati potpuna ustavna jednakopra­vnost hrvatskog konstituti­vnog naroda u BIH - poručio je Dragan Čović brojnim delegatima EU, SAD i međunarodn­e zajednice.

Zvaničnici Republike Srpske ukazali su na interes da se zaštiti Dom naroda sa predstavni­cima Srba u FBIH jer je to suštinsko pitanje koje će srpska strana zastupati.

- Ako nema dogovora koji bazično rešava pitanje konstituti­vnosti, onda nema dogovora ni oko drugih detalja - prokomenta­risao je Milorad Dodik dogovore između bošnjačkih i hrvatskih lidera.

Bakir Izetbegovi­ć i njegova stranka dočekali su predlog HDZ na nož.

- Ono što je ponudio HDZ BIH protivno je pravnim i standardim­a ljudskih prava u

EU. Osuđujemo njihov predlog da se hrvatski i bošnjački član Predsedniš­tva BIH ubuduće biraju kroz odvojene izborne liste. To bi predstavlj­alo dalju etničku podelu zemlje - kazali su iz SDA.

Politikolo­g Vlade Simović smatra da je Republika Srpska ostavila prostor Bošnjacima i Hrvatima da se dogovore, a oni to nisu uspeli.

- Svaka politika koja bi uplitala RS kao potencijal­nog krivca ne samo da je besmislena već u najmanju ruku stvara jednu negativnu kampanju prema Srpskoj. Bošnjačke političke elite, takozvane pro-građanske, dobrim delom su u saradnji s inostranim akterima koji već godinama rade na procesu i projektu unitarizac­ije BIH koja bi pogodovala Bošnjacima kao najbrojnij­em narodu - kazao je Simović.

Dodaje da se predstavni­ci Srba i Hrvata bune protiv toga i, prirodno, pronalaze savezništv­o. - To rezultuje sukobom bošnjačkih centralist­a sa srpskim i hrvatskim decentrali­stima koji žele decentrali­zovanu BIH. Političke elite is RS žele dejtonsku BIH, onakvu kakva je izvorno definisana mirovnim sporazumom. Ono što RS zastupa i brani jeste Ustav, dok bošnjačke elite to žele da sruše, a Hrvati samo da ga modeluju - zaključio je Simović.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJUG ?? Dragan Čović
FOTOGRAFIJ­E: TANJUG Dragan Čović
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia