Alo!

JEDAN KILOGRAM UMESTO ČETIRI LITRA ULJA

- Marija Rapajić Z. ZARIĆ

U Srbiji nema nestašica ulja i cena je značajno niža nego u regionu i mnogim evropskim zemljama, ali poslednjih dana svi traže svinjsku mast, koja, za razliku od zejtina, može da se koristi više puta za prženje i pečenje namirnica.

- Moji žive u Sjenici i gaje svinje, pa osim čvaraka, uvek imaju i viška domaće masti koju prodaju. Pakuju je u kante od pet kilograma i cena je 1.000 dinara. Kad sam je prvi put ponudila kolegama u kancelarij­i, uz sudžuk i pančetu, kupilo je njih desetak, a poslednjih meseci me jure po celoj firmi i traže da im donesem po 10 kilograma. Nije fora u pravljenju zaliha, nego su ljudi shvatili koliko je mast zdravija i sve češće je koriste za prženje jaja, pomfrita i pripremu gulaša i variva - rekla je za Alo! pedesetpet­ogodišnja Bojana T. i dodala da joj posao sa mašću obezbeđuje porodični odlazak na letovanje.

- Neki me nagovaraju i da podignem cenu, kažu da u prodavnici kilogram košta oko 240 dinara. Neću to da uradim, dovoljno mi je što za jednu sezonu, od oktobra do janura zaradim po hiljadu evra - istakla je Bojana, koja je ipak želela da ostane anonimna „da zbog preprodaje ne bi izgubila posao u kancelarij­i“.

Čak i ako se mast kupuje u supermarke­tu gde se cene kreću od 259 do 320 dinara, prema rečima nutrcionis­ta, zdarvijae je kupiti nju nego litar ulja iako ono košta 180 dinara.

- Kada spremate na masti, zdravo je. Prženjem ulja nastaju loše masti za naš organizam, to su trigliceri­di, koji se lepe za krvne sudove, nema dovoljno protoka kiseonika u krvi. To dovodi do niza oboljenja - rekla je nutricioni­stkinja Marija Rapajić.

Uz to, nutricioni­sti su davno rekli, mast može i više puta da se koristi za pečenje ili prženje namirnica. Oni su i izračunali ono što su naše bake odvajkada znale: da jedan kilogram masti menja četiri litra ulja.

A kako su nam rekli u jednom beogradsko­m marketu, mast sve češće kupuju i stranci. Da li zbog paprenih cena i nestašica ulja u njihovim zemljama ili zbog saveta nutricioni­stkinje Džo Travers iz Velike Britanije po kom je ona zdravija od putera, nije nam poznato. Ukoliko je namažu na hleb i pospu s malo aleve paprike konačno će probati omiljenu poslasticu naših starijih generacija.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia