Alo!

CENE AVIO-KARATA OTIŠLE U NEBESA

Prema rečima direktora Jute Aleksandra Seničića, poskupljen­je se odrazilo i na celokupne aranžmane

- PIŠE: M. J. M.

Kriza s energentim­a potresa ceo svet, a s obzirom na to da je grejna sezona uglavnom svuda prošla, na obične građane se ova situacija odražava najviše preko skoka cena goriva. Pre svega oni koji svakodnevn­o koriste automobil osećaju veći trošak iz dana u dan, a poskupele su i avio i autobuske karte, posebno za duže relacije.

Korona i sukobi u Ukrajini i posledično nestašica energenata doneli su i nove cene. Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Jute, veliki skok cena oseća se u ceni aranžmana i avio-karata.

- Aranžmani u Grčkoj poskupeli su u proseku deset odsto, a i avio-karte su skuplje, jer cena goriva znatno utiče na cenu karte. Uprkos tome, očekujemo da ova sezona protekne veoma dobro, gotovo na nivou one 2019. godine - rekao je Seničić.

Kako je ispričao Boško Rupić, direktor za komercijal­u i strategiju „Er Srbije“, posmatraju­ći period od prethodnih nekoliko godina, cena avio-goriva beleži rekordne vrednosti. Tako je u odnosu na prošlo leto gorivo poskupelo više nego dvostruko. - Prema zvaničnim podacima Međunarodn­e asocijacij­e za vazdušni prevoz (IATA), 14. aprila ove godine cena avio-goriva na evropskom nivou bila je viša za čak 126 odsto u odnosu na isti period 2021. Ako posmatramo nedeljni trend kretanja cene avio-goriva, isto na nivou Evrope, za samo sedam dana poskupelo je 8,7 odsto. Kako je najveći udeo u troškovima u organizaci­ji jednog leta avionom čini upravo avio-gorivo, logična posledica je da dolazi i do uvećanja cene karte - objasnio je Rupić.

Isti talas zahvatio je i čarter letove.

- Cene čarter letova nesporno

ALEKSANDAR SENIČIĆ, JUTA

su više u odnosu na prethodne godine, pre svega zbog doplata na ime rasta cene avio-goriva - objašnjava Rupić.

Da li će cene dalje rasti, umnogome zavisi upravo od kretanja cena avio-goriva na kraći i srednji rok. Uprkos svim faktorima, trenutni nivo rezervisan­osti naših kapaciteta pokazuje nam da su turisti i dalje spremni da putuju. Otvaramo i nove destinacij­e u redovnom saobraćaju, do kojih se sada može doći direktnim letovima.

 ?? ?? Aranžmani u Grčkoj poskupeli su u proseku deset odsto, a i avio-karte su skuplje, jer cena goriva znatno utiče na cenu karte
Aranžmani u Grčkoj poskupeli su u proseku deset odsto, a i avio-karte su skuplje, jer cena goriva znatno utiče na cenu karte

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia