Alo!

I KUCE BOLI TIBA

››› PROBAVNI PROBLEMI Sprečite da vaš četvoronož­ni ljubimac pati

- PIŠE: SNEŽANA BOŠNJAK

Sigurno ste bar jednom gledali psa kako povraća ili ima proliv. Problemi s varenjem najčešće nastaju kad se ljubimac prejede, ali i kad se naglo promeni uobičajeni režim ishrane. Međutim, to može biti i znak ozbiljnih oboljenja.

NEPRAVILNA ISHRANA

Najčešće se javlja nadutost stomaka i učestali gasovi. Ishrana sa žitaricama može dovesti do gasova, ali i hrana koju pas ne jede često, a koja nam je ostala posle obroka. Pošto su ostaci naše hrane psima previše masni ili začinjeni, poteškoće s varenjem su neizbežne.

NAGLA PROMENA HRANE

To može da izazove promene u strukturi i izgledu stolice, pa uvođenje nove hrane treba da bude postepeno. Prvih dana (1-3. dan) pomešajte 1/4 nove hrane sa 3/4 hrane koju već dajete psu, zatim od 4. do 6. dana psu dajte po polovinu nove i stare hrane, od 7. do 9. dana povećajte količinu nove hrane (3/4 nove i 1/4 stare hrane) pa od 10. dana sasvim bi trebalo preći na novu hranu.

INFEKCIJA

Virusi i bakterije ulaze u telo vašeg ljubimca kroz usta, a dobre bakterije su prisutne počevši od usta i protežu se kroz njegov ceo gastrointe­stinalni trakt. Dobre bakterije čuvaju primarni imuni sistem psa i veterinari često preporučuj­u probiotike za kućne ljubimce, koji pomažu u smanjenju svih upala u telu psa i smanjuju njihovu podložnost hroničnim bolestima.

TORZIJA ŽELUCA

Pored nepravilne ishrane, ako pas brzo i halapljivo jede, unosi prevelike količine hrane i vode, guta vazduh i fizički je aktivan odmah nakon obroka, može doći do uvrtanja želuca. Potrebno je odmah reagovati jer ishod može biti fatalan.

STRES KAO OKIDAČ

Ako je psu rep podvijen između nogu, pogrbljen je, s priljublje­nim ušima, drhti i neprestano liže nos - vrlo verovatno je izložen stresu. Možete mu pomoći tako što ćete se držati rutine, potpomoći socijaliza­ciju, priuštiti mu više igre i ponuditi mu odgovaraju­ću hranu.

Psu koji pati od stresa možete pomoći tako što ćete se držati rutine

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia