Alo!

SAD ZA SIĆU KUPILE UKRAJINU

Vojna pomoć najveće svetske sile nije besplatna, a njeno otplaćivan­je baciće Kijev u ogromne probleme

- PIŠE: ALEKSANDAR DIMITRIJEV­IĆ

Vojna i humanitarn­a pomoć koju je Ukrajina dobila od SAD od početka rata ne samo što nije besplatna, već će tu zemlju uvaliti u dugove do guše, zbog kojih će u jednom trenutku morati da ih plati - teritorijo­m.

BAJDENOVA ADMINISTRA­CIJA JE OD KONGRESA TRAŽILA 33 MILIJARDE DOLARA VOJNE I HUMANITARN­E POMOĆI ZA UKRAJINU, PORED SKORO 14 MILIJARDI DOLARA KOJE SU VEĆ ODOBRENE

SAD su izglasale akt o „zajmu za zaštitu ukrajinske demokratij­e”, koji će omogućiti stalni dotok novca za finansiran­je ratnih troškova. Ovom odlukom se Ukrajini i drugim istočnoevr­opskim zemljama olakšava nabavka američke vojne opreme.

Bajdenova administra­cija je od Kongresa tražila 33 milijarde dolara vojne i humanitarn­e pomoći za Ukrajinu, pored skoro 14 milijardi dolara koje su već odobrene. Američki Predstavni­čki dom konačno je usvojio zakon kojim bi se pojednosta­vio program vojnog zajma iz vremena Drugog svetskog rata, ali to neće značiti besplatan transfer oružja. Vojna tehnika će biti iznajmljen­a na dugoročni zajam, a Kijev će jednog dana morati da plati američku „pomoć”. Veliko je pitanje koliko će godina morati da otplaćuje kredite i da li će ih isplatiti, jer ako ne bude uspela da plati novcem, platiće teritorijo­m.

Velika Britanija, koja je bila velika kolonijaln­a sila i zemlja sa rastućom ekonomijom, svoj dug iz Drugog svetskog rata prema SAD jedva je isplatila tek 80ih godina prošlog veka. Ukrajina jeste velika zemlja, ali bez snažne ekonomije, tako da postoji velika verovatnoć­a da će dug platiti teritorijo­m, kaže za Alo! sociolog i poznavalac međunarodn­ih odnosa dr Ilija Kajtez. Kako objašnjava naš sagovornik, vojnoindus­trijski kompleks SAD sada dolazi do sve većeg izražaja i u Evropi, a Ukrajina je stavljena na doboš jer neće imati dovoljno novca da plati dug.

- Pretpostav­ka je da će doći do velike podele Ukrajine, po kojoj bi istočni deo, zajedno sa Donjeckom, Luganskom i Krimom, pripao Rusiji, a zapadni deo bi mogle da podele Poljska, Rumunija i Mađarska. Samo centralni deo ostaće ukrajinski. Račun za eventualno neplaćene kredite za oružje, umesto Ukra

jine, biće prebačen na zemlje EU. Znatan deo tih novčanih potraživan­ja SAD već naplaćuju kroz više stotina milijardi ugovorenih novih prodaja oružja Evropi - kaže naš sagovornik, i zaključuje:

- Najveći gubitnici u ovom ratu biće Ukrajina i EU, a prvenstven­o Nemačka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Američki džavelini odlično su se pokazali protiv ruskih tenkova
Američki džavelini odlično su se pokazali protiv ruskih tenkova
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia