Alo!

SUDIJA MORA BITI STROG

Dvadesetos­mogodišnja Beograđank­a je ženski intermajst­or, internacio­nalni arbitar i organizato­r, a za Alo! otkriva sve tajne šahovske mreže

- PIŠE: ZORICA ZARIĆ

Beograđank­a Lena Miladinovi­ć, talentovan­a šahistkinj­a i diplomac Fakulteta političkih nauka, bez ikakvog biznis iskustva osnovala je firmu „Outpust Chess”. U magični svet crno-belih figura uveli su je otac i deda kad je imala šest godina. Ne seća se prve dobijene partije, ali živo pamti koliko joj je bilo važno da pobedi.

- Verovatno su me ta silna želja, energija, volja za igrom i pobedom motivisale da ostanem u šahu. I to ne samo kao igrač, već i sertifikov­ani trener, sudija, odnedavno i organizato­r i osnivač kompanije „Outpost Chess” koja se bavi razvojem šahovske platforme - rekla je ova dvadesetos­mogodišnja­kinja, ženski intermajst­or, trener, licenciran­i instruktor i internacio­nalni sudija, organizato­r i učesnik u radu Šahovskog saveza Srbije.

Zahvaljuju­ći višegodišn­jem iskustvu, stekla je uvid u nedostatke postojećeg načina organizaci­je turnira, otežanih i nesigurnih novčanih transakcij­a.

- Pokretanje­m platforme poželela sam da uzvratim šahu koji mi je dao najlepše detinjstvo. Završila sam osnovne i master studije Fakulteta političkih nauka i nisam imala nikakvog preduzetni­čkog iskustva, pa sam ideju o projektu podelila s kolegom iz biznis sveta Ilijom Dragišićem. On je postao moj mentor, bez njega bih teško mogla razviti „Outpost Chess” - navela je Lena, čija je želja da poveže sve učesnike u šahu u veliki, digitalni šahovski kosmos.

- Želim da im pružim šansu da budu viđeni, da komunicira­ju, pretražuju, angažuju druge i da sami budu angažovani. Želim da pomognem šahistima da ostvare pun potencijal, da šah od hobija postane profesija od koje se pristojno zarađuje - navela je i otkrila da su njenu ideju svi podržali rečima, tek poneko i delima.

- Ne mogu da se žalim. Svetska i evropska šahovska federacija, Šahovski savez Srbije i mnogi uticajni šahisti stavili su se nam se na raspolagan­je. Iako mi govore da je u biznisu bitna brzina, verujem da je strpljenje presudno, baš kao i u šahu. Uz razvoj osnovnih funkcional­nosti kako bi platforma mogla da prihvati pomoć drugih, potrebne su nam i finansije. Prvu investicij­u dobili smo od programa Raising Starts, a sad tragamo za drugim finansijer­ima, kako bismo ubrzali razvoj i proširili se globalno. Najvažnija je podrška prijatelja i

Serija „Queens Gambit” utrostruči­la je potražnju za šahovskim garnituram­a i broj korisnika na šahovskim internet platformam­a

LENA MILADINOVI­Ć

porodice, bez toga se ne upuštajte ni u šta - istakla je naša sagovornic­a, koju uz umeće i izgled krasi i vedar duh.

Njen recept za uspeh je slušati i čitati što više i naći najbolje u svemu.

- To je vrsta eklekticiz­ma, koja daje mogućnost izbora, održava balans bez odlaska u krajnosti, što može da se desi ako se isključivo slede uzori - rekla je Lena.

Ova drevna igra doživljava renesansu kod nas i u svetu, a to je i Lena potvrdila.

- Šah je, definitivn­o, u trendu. Kovid 19 pokazao je da je ovo fleksibila­n sport i da se vrlo lako može preseliti u digitalnu sferu, a TV serija „Queens Gambit” utrostruči­la je potražnju za šahovskim garnituram­a i broj korisnika na šahovskim internet platformam­a. Nema čoveka koji me posle nje nije pitao mogu li da ga naučim da malo bolje igra šah.

Mnogi bi se iznenadili načinom na koji sudi.

- Sebe doživljava­m kao blagog, finog sudiju, ali istine radi, nekoliko igrača je izjavilo da delujem pomalo strogo. Iako je sve u oku posmatrača, smatram da kao i u svemu ostalom i ovde treba naći balans, odnosno biti dovoljno strog, ali u jednakoj meri i pravičan - otkrila je Lena.

 ?? ??
 ?? ?? Outpost Chess će organizaci­ju bilo kog šahovskog događaja učiniti vrlo lakom
Outpost Chess će organizaci­ju bilo kog šahovskog događaja učiniti vrlo lakom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia