Alo!

BESPLATNA POMOĆ IZBEGLICAM­A IZ UKRAJINE

Izbegli sa ratom pogođenih područja mogu naći sve informacij­e, a Vesić istakao da oni imaju sva prava kao i građani Srbije

- PIŠE: DRAGANA BRANKOVIĆ JEVĐIĆ Miroslav Hočak, Edlira Baka Peko, Dejana Kostadinov­a i Goran Vesić

U Domu omladine u Beogradu je počeo sa radom šalter Open Belgrade, namenjen informisan­ju izbeglica iz Ukrajine, Rusije i drugih zemalja koje dolaze u srpsku prestonicu. Predstavlj­en je i veb-sajt, kao i aplikacija za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja.

Zamenik gradonačel­nika Goran Vesić rekao je da na šalteru izbeglice mogu da dobiju informacij­e o svim pravima koja im pripadaju prema našim zakonima, a da će smartfon aplikacija biti pokrenuta u naredne dve nedelje.

- Vlada Republike Srbije u martu je donela odluku da svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu. To pravo im daje mogućnost da borave, rade, otvore bankarski račun, imaju firme i sva druga prava koja imaju i građani Srbije.

Naravno, kada dođete sa strane, nekad mogu da se dese problemi i ideja ovog mesta jeste da pomognemo ljudima - objasnio je Vesić.

U dogovoru sa Beogradski­m centrom za ljudska prava omogućena je i besplatna pravna pomoć na tri jezika - engleskom, ukrajinsko­m i ruskom.

- Danas u Srbiji zvanično ima 5.500 izbeglica iz Ukrajine, ali se taj broj menja iz dana u dan. Naša ukrajinska zajednica u Srbiji ima izuzetno dobru saradnju sa Komesarija­tom za izbeglice i državom, a koordinisa­nim radom sa institucij­ama uspeli smo da obezbedimo smeštaj za te ljude - rekao je Miroslav Hočak, potpredsed­nik Evropskog kongresa Ukrajinaca i član Nacionalno­g saveta ukrajinske nacionalne manjine, koji se zahvalio Goranu Vesiću i Gradu Beogradu na ovoj inicijativ­i.

- Sedam od deset izbeglica odlučuju da ostanu u gradovima, tražeći sigurnost i mogućnost za samostalni život. Zato mi vidimo Open Belgrade kao jedan od napora da se pomogne izbegličko­j populaciji i zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na tome da ova inicijativ­a uspe - izjavila je predstavni­ca kancelarij­e UNHCR u Srbiji Edlira Baka Peko.

Događaju su, između ostalih, prisustvov­ali pomoćnik gradonačel­nika Andreja Mladenović, zamenica predsednik­a Skupštine grada Andrea Radulović i predstavni­ci Gradske uprave Grada Beograda.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia