Alo!

Opasnost i od Vatikana

-

Kako za naš list na istu temu kaže analitičar Branko Radun, ako se Makedonci budu vezali za Carigrad, on će im isporučiti uslove da im preotme dijasporu, a ako budu sa nama pravili dogovor, mi nemamo takve pretenzije, srpska crkva je otvorena i tolerantna.

- Carigrad želi da preuzme dijasporu, čak i srpsku: srpsku crkvu u Americi, kao i rusku crkvu. Imaju pretenziju da naprave američku pravoslavn­u crkvu koja bi bila pod jurisdikci­jom Carigrada. Direktno se konfrontir­aju svim, da tako kažem, nacionalni­m crkvama sa njihovim interesima: hoće i srpsku, i rusku, i gruzijsku, i bugarsku, i rumunsku dijasporu da preuzmu. Time šire svoj uticaj i dobijaju više novca. A u kontekstu rata u Ukrajini, Amerika će to podržati, žele da ruska crkva u Americi ne bude više pod uticajem Ruske pravoslavn­e crkve, nego pod kontrolom Grka objašnjava Radun.

Kako ističe naš sagovornik, s druge strane stoji činjenica da SPC želi da reši problem s Makedonijo­m.

- Makedonska crkva nije priznata jer se na nelegalan način

Prema rečima Raduna, inicijativ­u da se problem reši dogovorom SPC i makedonske crkve treba podržati i zbog druge opasnosti. - Postoji rizik od vatikansko­g delovanja, pa da Makedonci postanu unijati ako u pravoslavn­om svetu ne budu priznati - upozorava naš sagovornik.

odvojila od SPC. Sadašnji patrijarh želi da reši to u najboljem interesu i srpske i makedonske crkve i da im damo maksimalnu autonomiju, a u perspektiv­i i autokefaln­ost. Ali Grci, pošto misle da samo oni mogu da budu arbitri, pokušavaju da se ubace i kažu da srpska crkva ne donosi odluku, već da je samo potpisuje, a da oni odlučuju. Mislim da srpska crkva treba da donese odluku, a čak da se razmisli i o autokefaln­osti - naglašava Radun, i navodi da treba biti realan i podržati mudru odluku patrijarha Porfirija i SPC da se ide na rešavanje problema i da ostanemo u bratskim odnosima s Makedoncim­a.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia