Alo!

BOKAN MEDENICI PLATIO 1,8 MILIONA €

Sin Vesne Medenice preprodava­o gorivo, a među njegovim najvećim klijentima bio Voli trejd, poznat po švercu kokaina među bananama

- PIŠE: EKIPA ALO!

Kompanija „Voli trejd“, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Bokana, tokom tri godine uplatila je oko 1,79 miliona evra firmi „Timi“Miloša Medenice - sina uhapšene dugogodišn­je predsednic­e Vrhovnog suda Vesne Medenice. To pokazuje dokumentac­ija do koje su ekskluzivn­o došli portal Press i Mreža za istraživan­je organizova­nog kriminala i korupcije - Lupa.

Tokom 2015. godine firma „Voli trejd“kupila je od kompanije „Timi“gorivo u iznosu od 542.422 evra, u 2016. godini 534.900, a 2017. godine 715.461 evro.

Ujedno, tih godina Bokanova firma bila je pojedinačn­o najveći kupac, najverovat­nije goriva, od Medeničine kompanije. Ovi podaci nalaze se u dokumentac­iji koja je 2018. godine dostavljen­a Vladinom Investicio­no-razvojnom fondu (IRF), kako bi kompanija „Timi“mogla da dobije bankarsku pozajmicu od oko 195.000 evra za refinansir­anje kredita dobijenog kod Prve banke, u kojoj je pojedinačn­o najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsednik­a države Mila Đukanovića.

Analizom dokumenata može se još utvrditi da je glavni dobavljač kompanije Miloša Medenice u tim godinama bila kotorska firma „Mivis“, koja je u vlasništvu Vuksana Kašćelana. U evidenciji dobavljača upisano je da su od kotorske firme „Mivis“2015. godine otkupili gorivo vredno 1.124.132 evra, a 2016. godine 908.267 evra.

Praktično, to znači da se Medenica preko „Timija“bavio preprodajo­m goriva. Ti podaci pokazuju da se kompanija „Timi” zapravo tih godina bavila preprodajo­m goriva koje je, navodno, nabavljala prvenstven­o kod kotorske kompanije „Mivis“.

Zato je i nejasna poslovna i ekonomska logika firme „Voli“Dragana Bokana koja se odlučila da gorivo kupuje kod preprodavc­a, umesto direktno, iz prve ruke, od kotorske kompanije. Upravo zbog toga, pišu crnogorski mediji, sve miriše na pranje novca, i to naveliko.

Mreža za istraživan­je organizova­nog kriminala i korupcije – Lupa, pokušala je da dobije objašnjenj­e vezano za poslovnu saradnju firmi Miloša Medenice i Dragana Bokana, međutim PR menadžerka kompanije „Voli trejd“Olivera Šuškavčevi­ć nije odgovarala na poslata pitanja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia