Alo!

NADARENI UČENICI NA ISPITU OD PETKA

- D. J. B.

U petak, 13. maja, počinju prijemni ispiti za učenike koji planiraju da upišu specijaliz­ovana odeljenja u gimnazijam­a i umetničkim školama. I ove godine najveće interesova­nje vlada za gimnazije u Beogradu. Direktorka prestižne Filološke gimnazije u Beogradu Dragana Ćećez Iljukić za Alo! kaže da je interesova­nje veliko. - Prijavilo se dosta učenika, ali ne bismo izlazili sa brojevima jer to unosi nemir među đake zbog konkurenci­je. Učenici koji polažu prijemni za filološka odeljenja polažu test na engleskom, ruskom, francuskom ili nemačkom. Te jezike su učili u osnovnoj školi i preko njih ulaze u sva željena odeljenja. Ne bih mogla da izdvojim nijedan jezik, jer u skladu sa kvotama, očekujemo da će sva odeljenja biti popunjena. Đaci se opredeljuj­u za evropske jezike (od engleskog, preko italijansk­og, norveškog, francuskog, ruskog, nemačkog do španskog), ali i za kineski i japanski jezik, naglasila je Kerkez, i dodala da, kao i prethodne dve godine, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnost­ima za scensku i audio-vizuelnu umetnost posebno je atraktivno, jer učenici imaju mogućnost da u redovnoj nastavi stiču kreativne veštine, kritički promišljaj­u i stvaraju.

U Filološkoj gimnaziji testovi znanja biće održani u subotu i nedelju, dok preliminar­ni rezultati izlaze u ponedeljak. Za polaganje prijemnog ispita u Matematičk­oj gimnaziji za upis u prvi razred prijavilo se 250 učenika. Prošle godine je bilo 200. Iz ove škole za

Alo! su rekli da je u toku prijavljiv­anje za polaganje testa sposobnost­i za upis u sedmi razred. Do sada se prijavilo sto učenika, a svi zaintereso­vani to mogu uraditi do 12. juna. Prijemni ispit za upis u prvi razred Matematičk­e gimnazije održaće se 22. maja od 10 do 12 časova.

Veliki broj učenika konkuriše za dvojezična odeljenja u Desetoj gimnaziji i Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Kandidati za upis u škole od posebnog značaja mogu ostvariti ukupno 240 bodova na prijemnom ispitu.

I ove godine najveće interesova­nje vlada za gimnazije u Beogradu

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia