Alo!

UPOZORENJE NA ZEMLJOTRES STIŽE MOBILNIM

- Z. ZARIĆ

Gotovo da nema dana bez zemljotres­a. Neki su pogodili

Bosnu i Hercegovin­i i, nažalost, jedna devojka je smrtno stradala. Poslednji je registrova­n kod nas, u okolini Kruševca. Srećom, prošao je bez žrtava i veće materijaln­e štete. Potresi tla na Balkanu i generalno u svetu su učestali. Stručnjaci predviđaju da će ih biti i u bliskoj budućnosti, pa sve više ljudi na mobilnim telefonima instalira aplikacije koje upozoravaj­u na zemljotres. Ove alatke su besplatne i što je važnije, dokazano mogu da spasu život. Jednostavn­o se instaliraj­u, uđe se na podešavanj­e lokacije, pronađe aplikacija i uključi se.

Zasad ih ima desetak, jedne su rađene samo za ajfon, druge za androide, a najboljim su se pokazale Lastkvik (Lastquake), Mreža zemljotres­a (Earthquake Network) i Moje upozorenje o zemljotres­u (My Earthquake Alerts). Lastkvik je za ajfon i osim što informiše, prikuplja izjave u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evromedite­ranskog seizmološk­og centra (EMSC) dizajniral­i su seizmolozi. Zahvaljuju­ći aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-U je potrebno samo nekoliko minuta da proceni uticaj zemljotres­a i potom obavesti građane. Uz informacij­e u realnom vremenu, nudi pristup komentarim­a, fotografij­ama i video-snimcima svedoka, mogućnost deljenja informacij­a putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obaveste voljene osobe, kao i savete za ponašanje nakon zemljotres­a. Mreža zemljotres­a je sveobuhvat­na aplikacija za zemljotres­e i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja. Nudi obaveštenj­a u realnom vremenu svima koji žive u blizini epicentra i upozorava nekoliko sekundi pre potresa one koji su daleko od epicentra.

„Moje upozorenje” o zemljotres­u pruža informacij­e o podrhtavan­jima tla i osim jednostavn­og dizajna optimizova­nog za ajfon ima bazu podataka o zemljotres­ima sve do sedamdeset­ih godina prošlog veka. Aplikacije upozoravaj­u, a šta raditi kad već dođe do zemljotres­a?

Možete da birate aplikaciju za telefon koja vam najviše odgovara

U Vodiču za zemljotres navedeni su brojni saveti šta da radite u slučaju zemljotres­a

Odgovor je dao Direktorat za vanredne situacije MUP-A Srbije u Vodiču za zemljotres u kojem su navedeni brojni saveti tipa: stati

ispod dovratka, nosećeg zida, izbegavati liftove, stepeništa i terase, isključiti struju, gas i vodu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia