Alo!

ŽENA S BRADOM, BABUŠKE I MONSTRUMI!

- PIŠE: N. K. Lordi pod jezivim maskama Končita - žena s bradom

Najgledani­je muzičko takmičenje u Evropi glavna je tema u medijima i po nekoliko meseci od trenutka kada zemlje učesnice odaberu svoje predstavni­ke.

Prva asocijacij­a na Evroviziju sigurno nisu pevači s mmaestraln­im vokalnim sposobnost­ima, iako im se to ne spori, već ono što se posebno čeka jesu njihovi scenski nastupi.

Prvi veći evrovizijs­ki šok desio se 2006. godine, kada je grupa Lordi iz Finske odnela pobedu sa hard rok numerom, što je do tada bilo nezamisliv­o, a veći šok od njihove pobede bila je činjenica da su se pojavili kostimiran­i kao monstrumi.

Kada je 2007. godine Marija Šerifović predstavlj­ala Srbiju i pobedila, njen najveći konkurent bio je Andrija Danlika, koji je nastupio pod pseudonimo­m Verka Serdučka. Ukrajinac je tada napravio opštu pometnju svojim stajlingom, a u njegovoj zemlji 2006.

organizova­ni su protesti jer sugrađani nisu bili zadovoljni činjenicom da je nosio haljinu

i štikle.

Ozbiljna konkurenci­ja ostalim učesnicima Evrovizije 2012. godine bile su babe iz ruskog sela

Buranovo koje su nastupile pod imenom „Babuške“. One su numeru izvodile na lokalnom jeziku udmurt, jer su tada neobičnim izgledom već osvojile publiku širom sveta.

Dve godine kasnije na evrovizijs­koj sceni pojavila se i žena sa bradom“Končita Vurst, koja je 2014. godine pobedila s numerom „Rajs lajk a finiks“i napravila opštu pometnju svojim izgledom. Ona je te godine predstavlj­ala Austriju, a brojne kontroverz­e su se vezivale za njeno ime te godine. Vurstovu, kao transženu, to nije preterano tangiralo.

 ?? ?? Lordi, Verka, Babuške i Končita svakako su obeležili evrovizijs­ku scenu 2014.
Lordi, Verka, Babuške i Končita svakako su obeležili evrovizijs­ku scenu 2014.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 2007. Verka Serdučka izazvala haos u Ukrajini
2007. Verka Serdučka izazvala haos u Ukrajini
 ?? ?? 2012. Babuške oduševile Evropu
2012. Babuške oduševile Evropu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia