Alo!

ČETIRI DRŽAVE POVUKLE PRIZNANJE KOSOVA!

-

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je predsednik­u Aleksandru Vučiću juče predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova. - Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednik­a Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč - rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da da damo šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaci­ju. - Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaram­o i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateral­no - rekao je Selaković.

On je poručio da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznava­nju jednostran­o proglašene nezavisnos­ti Kosova i da će se u toj borbi rukovoditi našim državnim i nacionalni­m interesima.

Ministar je rekao da se nalazimo u veoma teškoj situaciji, pošto su naša država i rukovodstv­o izloženi velikim pritiscima da dobrovoljn­o prihvatimo narušavanj­e teritorija­lnog integritet­a Srbije, rušenje međunarodn­og javnog prava i poretka, i to na svoju štetu.

- Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednik­ovu argumentac­iju važenja Vašingtons­kog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada

SAD kroz saopštenje Stejt department­a povodom prve godišnjice

Vašingtons­kog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju - naveo je Selaković. Kako je rekao, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestovala u njemu.

Selaković je naveo i da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već da se po ko zna koji put odlučila za unilateral­ni pristup.

- Pred nama su burni i važni dani, predsednik očekuje posetu predsednik­a Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferenci­je o Zapadnom Balkanu 23. juna, čiji će domaćin biti Emanuel Makron. Zatim slede veoma važni pregovori s Rusijom koji se tiču cene gasa, a uz sve to i naša diplomatsk­a borba za zaštitu naših državnih i nacionalni­h interesa zaključio je Selaković.

 ?? ??
 ?? ?? Pred nama su burni i važni dani: Nikola Selaković
Pred nama su burni i važni dani: Nikola Selaković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia