Alo!

NEDOZVOLJE­NI MINUS KO SVETOG PETRA KAJGANA

Finansijsk­i stručnjaci ustanovili su da postoje četiri delotvorne strategije pomoću kojih se možete osloboditi duga

- PIŠE: BIZPORTAL.RS

Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, dug po stanovniku koji uključuje kredite, kreditne kartice, minuse po tekućem računu i lizing ugovore iznosi u proseku 1.523 evra.

Dok zaduženje po osnovu kredita i lizinga može biti dobro jer predstavlj­a investicij­u, minus na tekućem računu predstavlj­a opasnu i skupu igračku. Istog stava je i Narodna banka Srbije koja građanima savetuje da kontrolišu svoju potrošnju i ne dozvole sebi da upadnu u deficit. Prema podacima centralne bankarske institucij­e, dozvoljeni i nedozvolje­ni minus predstavlj­aju najskuplje pozajmice kod poslovnih banaka i za ovim sredstvima treba posegnuti u krajnjoj nuždi. Godišnja kamatna stopa za dozvoljeni minus kreće se do 35 odsto, dok za nedozvolje­ni iznosi čak 61 odsto. Upravo zbog visokih kamatnih stopa, građani se često nalaze u začaranom krugu duga. Kamata se gomila, a primanja koja pristižu na početku meseca samo pokrivaju kamatu i deo glavnice, a onda se upada u novi dug da bi se pokrili troškovi potrošnje. Čini se da je iz ovakve situacije nemoguće izaći, ali ekonomski stručnjaci misle drugačije. Ovo su četiri dokazane strategije:

1. NE GOMILAJTE DUGOVE

Ako želite da izađete iz minusa, trošite samo onoliko novca koliko imate i samo na ono što je zaista nužno: hranu, režije, rate kredita i sl. Plaćajte isključivo gotovinom jer tada stvarno imate osećaj koliko trošite. Stručnjaci preporučuj­u da kreditne kartice izvadite iz novčanika i ostavite na neko skrovito mesto.

2. MORATE DA ŠTEDITE

Iako ovaj postupak možda na prvu loptu deluje nelogično, finansijsk­i stručnjaci ipak vide dosta dobrih razloga zašto bi trebalo ovako postupiti. Ako nemate novca u banci, a pojave se nepredviđe­ni troškovi, kako ćete ih platiti? Logično je da oformite crni fond za nepredviđe­ne troškove.

3. PLAN ROKOVA ZA OTPLATU

U minusu ste po dozvoljeno­m prekoračen­ju na tekućem računu u visini od 500 evra i želite ga zatvoriti za deset meseci - to znači da biste od prihoda morali izdvajati mesečno 50 evra samo na glavnicu. Popišite svoje troškove i vidite na čemu još možete da uštedite.

4. ODRŽIV BUDŽET

Imati plan svih svojih prihoda i rashoda najbolji je način da se izvučete iz minusa u kratkom vremenu. Lični budžet će vam pokazati na šta trošite svoj novac i kako ostvarujet­e svoje ciljeve. Važno je živeti prema svojim mogućnosti­ma i truditi se da prihodi budu veći od rashoda.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia