Alo!

UMISLIO SAM DA JE TESLA UŠAO U MENE!

Toliko sam se uživeo u ulogu i počeo da živim tim životom, čak sam i spavao uspravno kao on...

- PIŠE: OLIVERA KONATAR Božović kao Tesla 1980.

Legenda domaće kinematogr­afije, proslavlje­ni glumac Petar Božović imao je tokom svoje bogate karijere brojne nezaboravn­e uloge. U intervjuu koji je dao za jednu emisiju on je naveo da glumac ne treba da se skroz uvuče u ulogu koju igra, jer tada nastaju problemi. Slična situacija desila se njemu 1980. godine kada je tumačio lik Nikole Tesle u filmu „Tajna Nikole

Tesle“.

- Čovek mora da provuče ulogu kroz sebe i tamo nađe neke elektronsk­e tačke koje se slažu ili ne slažu, ali previše verovati u uloge je opasno. Ja sam imao problem s Teslom, toliko sam se uživeo i počeo da živim tim životom. Čak sam i spavao uspravno kao on. Onda sam počeo da razmišljam na njegov način. Međutim, jedne noći, oko sat posle ponoći, vidim ja boli me glava, a potencijal mojih vijuga je uzan za njegove misli. Rekoh sebi: Petre, biće još uloga, ali nemoj sada da izludiš, hajde ti dole na šank - prisetio se Božović, i naveo da je tada naručio dve flaše kurvoazjea.

- Tako se čovek oslobodi. To je velika presija, ogromne su to ličnosti. Ne možete igrati Teslu u potpunosti. Ja sam sve saznao o njemu i to je nešto što me prati ceo život, ali na jedan lep, iskustven način - rekao je glumac.

Petar Božović je otkrio da nije ponosan na ulogu kafedžije u filmu „Lepa sela, lepo gore“, koji je tokom rata postao profiter koji se bavi mutnim radnjama. Posebno je upečatljiv­a scena u kojoj Božović priča Draganu Bjelogrlić­u da su vojnici iz čete njegovog najboljeg druga (Halila) zapalili njegovu kuću i ubili mu majku.

- Tu su me mnogi hvalili, ali to je tako odvratno. Pa me zbog toga više nervira, a onda negde mislim ima i u meni toga sigurno, čim sam ja to dobro odigrao. Ne može baš to ovako, da izmislite takve stvari. Tako da ne bih takvu ulogu više igrao, stvarno - rekao je Božović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia