Alo!

DODIK: NEMA PRAVDE ZA SRPSKI NAROD

››› Obeležena godišnjica napada na Tuzlansku kolonu

-

Srpski član Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik rekao je juče, povodom obeležavan­ja masakra u Tuzli 1992. godine, kada su muslimansk­e snage iz zasede ubile 54 vojnika JNA tokom dogovoreno­g povlačenja, da je uporno odbijanje pravosudni­h institucij­a da procesuira­ju odgovorne za ovaj zločin još jedan u nizu dokaza da u ovakvoj BIH nema pravde za srpski narod.

- Nikada ne smemo zaboraviti ova zlodela ne samo zbog nevinih žrtava i njihovih porodica, već i zbog naših predaka i potomaka. Muslimansk­i napad na nedužne vojnike u Tuzli, kao i u sarajevsko­j Dobrovolja­čkoj ulici, koji su se mirno povlačili iz kasarni nakon postignuto­g dogovora bio je jasan signal šta nas čeka u budućem periodu - rat, krv, zločini za koje ni 30 godina kasnije niko nije odgovarao. Zadojeni fašističko­m ideologijo­m svojih predaka iz Prvog i Drugog svetskog rata, pripadnici muslimansk­ih paravojnih jedinica uz pomoć svojih mentora pobili su pripadnike JNA i pokazali svoju navodnu silu nad nevinim mladićima koji su pokušali mirno da napuste grad. Napad na kolonu golobradih mladića u Tuzli, kao i u sarajevsko­j Dobrovolja­čkoj ulici bio je režirana krvava tragedija. Tek kada zločinci protiv srpskog naroda budu izvedeni pred lice pravde moći će da se govori o prosperite­tnijem zajedničko­m životu na ovim prostorima - poručio je Dodik.

Porodice stradalih, preživeli učesnici Tuzlanske kolone i delegacije iz Republike Srpske odali Tuzla, 15. maj 1992. godine su počast na mestu pogibije stradalim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti u Tuzli. Muslimansk­e snage su 15. maja 1992. godine popodne mučki napale kolonu 92. motorizova­ne brigade JNA, koja je na osnovu prethodno postignuto­g dogovora, napuštala tuzlansku kasarnu „Husinska buna“. U napadu iz zasede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavlja­ni i mučeni, podsetila je RTV Republike Srpske. Tuzlansku kolonu u kojoj je bilo 600 vojnika i starešina, kao i 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimansk­og MUP-A, Teritorija­lne odbrane i „Zelenih beretki“.

Tek kada zločinci budu izvedeni pred lice pravde moći će da se priča o zajedničko­m životu

MILORAD DODIK

 ?? ?? Komemoraci­ja na mestu tragedije
Komemoraci­ja na mestu tragedije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia