Alo!

DRŽAVA POMAŽE RADNICIMA FIJATA

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država pomoći radnicima Fijata i da će njihove predstavni­ke na razgovor u ponedeljak ili utorak primiti premijerka Ana Brnabić. Rekavši da je „Stelantis“privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, Vučić je istakao da će država pomoći radnicima koji ne budu zadržani da dobiju drugi posao. - Potpisali smo ugovor i subvencion­isaćemo proizvodnj­u električno­g modela da bismo zaštitili Kragujevac i radnike „Fijata“. Novi model će biti mnogo uspešniji od 500 L i ovaj novi ugovor biće 100 puta povoljniji nego prethodni - rekao je Vučić, i poručio da će država pomoći radnicima „Fijata“„iako, suštinski, obavezu nema, ali da država tako pomaže ne samo radnicima već i sebi“.

Navodeći da je od 1.100 radnika „Geoksa“koji je napustio

Srbiju njih 500 dobilo posao u „Teklasu“posredstvo­m države, a ostalih nekoliko stotina u nemačkoj kompaniji, predsednik je istakao da svi oni imaju znatno veće plate nego u „Geoksu“.

Ističući da radnici imaju pravo da budu zabrinuti i da traže pomoć, iako to nema veze sa kapitalizm­om, Vučić je dodao da je suština u tome da postoji tranzicion­i period.

- „Stelantis“će zadržati dve trećine ili tri četvrtine radnika, zavisi od „Stelantisa“. Njih će da plaćaju, ali neće da gube novac u te dve godine na ostalima. Pomoći ćemo kao što smo pomogli radnike „Geoksa“. U ponedeljak ili utorak će ih primiti Brnbić da vidimo šta država može dodatno da pomogne, ministarka Darija ih je već primila - naveo je Vučić, i dodao da „nema sumnje da će Stelantis ispuniti svoje obaveze po pitanju proizvodnj­e automobila i zadržavanj­a određenog broja radnika“.

- Deo radnika mora da ode u inostranst­vo na obuku, kao što je to bio slučaj u gotovo svim ostalim novim fabrikama u Srbiji - naveo je predsednik Srbije.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia