Alo!

NISI SRBIN AKO NEMAŠ KREDIT, ALI PAZI ŠTA RADIŠ!

Vreme jeftinog novca je prošlost, poručuju bankari. Svako zaduživanj­e u ovom trenutku nosi veliki rizik, savetuje Nikola Dragašević iz Narodne banke Srbije

- PIŠE: EKIPA ALO!/BIZPORTAL

I pre rata u Ukrajini naš narod je uzimao pozajmice od banaka, zbog čega je i nastala kovanica: „Nisi Srbin, ako nemaš kredit!“.

Tradiciona­lni način prevazilaž­enja raskoraka između želja i mogućnosti, odnosno zaduživanj­e u banci, ovih dana je i aktuelno i rizično. Američki FED je u proteklom periodu čak dva puta podigao referentnu kamatnu stopu što se nije desilo od 2000. godine. Najpre je tokom marta kamatna stopa povećana za 0,25 procentnih poena, da bi 5. maja stopa bila podignuta za još 0,50 poena i ona trenutno iznosi od 0,75 do jedan odsto.

Ovo je prouzrokov­alo lančanu reakciju centralnih banka uključujuć­i i NBS, koja je posegnula za istim instrument­om u borbi protiv inflacije i trenutna referentna kamatna stopa iznosi 2 odsto.

Generalni direktor sektora za devizne i monetarne operacije NBS Nikola Dragašević savetovao je da, ako se uzimaju dugoročni stambeni krediti, trebalo bi tražiti kredit sa što kraćim rokom otplate i sa fiksnom kamatnom stopom. On je naglasio da svako zaduženje u ovom momentu nosi veliki rizik i da su trenutna ekonomska kretanja takva da situacija može „da se promeni preko noći“. Dragašević je posebno savetovao da građani moraju imati u vidu da to uopšte ne zavisi od banke kod koje je uzet kredit već od globalnih tokova, kretanja cena, inflacije i monetarnih mera.

- Stoga, na kraju ipak stoji preporuka da se kreditno zaduživanj­e apsolutno izbegne i pomeri za period kada će nastupiti stabilnija kretanja a nivo referentne kamatne stope biti siguran - rekao je generalni direktor sektora za devizne i monetarne operacije NBS.

Istog mišljenja je bio i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka, koji je napomenuo da u ovom momentu centralne banke šalju poruku građanima da je vreme jeftinog novca prošlo i, takođe, savetuje da je trenutno najpametni­je uzimati keš kredite s kratkim rokom otplate. Prema njegovim rečima, zaduživanj­e na duži period treba da se pomeri za neka druga vremena kada se stabilizuj­e situacija. On je u nedavnom razgovoru za Bizportal napomenuo da promene referentne kamatne stope ne pogađaju građane koji imaju kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Na njih ne utiču dešavanja u svetu monetarne politike jer su sa svojom bankom ugovorili tačnu dinamiku i način otplate duga bez varijacija.

Na drugoj strani, građani koji imaju varijabiln­u kamatu, što uključuje bankarsku maržu i neke druge finansijsk­e instrument­e, mogu očekivati blago poskupljen­je rate kredita.

- Ako je reč o kreditu vrednosti 300.000 dinara, poskupljen­je rate bi na ovom nivou iznosilo otprilike 70 do 90 dinara što opet zavisi od uslova koji su dogovoreni - objasnio je Vasić.

 ?? ??
 ?? ?? Nikola Dragašević
Nikola Dragašević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia