Alo!

AMERI GOMILAJU SILU U EVROPI! POSLEDNJE PRIPREME ZA OBRAČUN MOSKVE I VAŠINGTONA

Od decembra na istočno krilo NATO poslato oko 2.000 borbenih vozila, a u Rumuniju avioni AVAKS. Pokreti trupa Alijanse poklopili su se s promenama u vrhu ruske vojske

- PIŠE: EKIPA ALO!

SAD užurbano prebacuju ogromne količine vojne tehnike u Evropu, javljaju zapadni mediji. Zabrinjava­juće je to što se ovo dešava paralelno s iznenadnom smenom u vrhu ruske vojske u Ukrajini, odnosno postavljen­ja načelnika ruskog Generalšta­ba, generala Valerija Gerasimova, na mesto komandanta tih snaga.

Problem predstavlj­a, između ostalog, i to što na Zapadu Gerasimova smatraju tvorcem ruske vojne doktrine totalnog rata, odnosno njegovo postavljen­je i više je nego jasan signal da se Moskva sprema na proširenje rata van granica Ukrajine. Moskva, pak, tvrdi da Zapad direktno provocira sukob s Rusijom sve većim gomilanjem snaga NATO na njenim granicama.

Naime, nakon što su u decembru prebacile u Poljsku oko 700 borbenih vozila, među kojima i najmoderni­je tenkove, SAD sada dodatno pojačavaju istočno krilo NATO u Poljskoj i Letoniji, gde bi ovih dana trebalo da stigne oko 1.250 jedinica vojne opreme, uključujuć­i novu turu tenkova „abrams M1“i borbena vozila „bredli“. Tenkovi i borbena vozila su u sredu počeli da pristižu u holandsku luku Vlisingen, odakle će produžiti do svoje konačne destinacij­e, potvrdio je pukovnik Robert Kelam, koji s američke strane nadgleda operaciju.

Zvanično, program jačanja istočnog krila NATO zove se „Atlantic Resolve“i započet je 2014. godine.

Interesant­no je da su SAD i NATO istovremen­o pojačali i vojne aktivnosti na suprotnom evropskom krilu, u Rumuniji, gde će biti premešteno nekoliko aviona tipa AVAKS radi, kako se navodi, „praćenja ruskih vojnih aktivnosti“. Ti vazdušni nadzorni sistemi za upozoravan­je i kontrolu trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak. Avioni AVAKS biće stacionira­ni u bazi rumunskih vazduhoplo­vnih snaga u Otopeni kod Bukurešta, oko 200 kilometara od granice te zemlje s Ukrajinom. Od početka rata u Ukrajini NATO je pojačao vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim

lovcima, osmatrački­m avionima i avio-tankerima.

Ove aktivnosti poklopile su se s iznenadnom smenom komandanta ruskih snaga u Ukrajini, pošto je umesto generala Sergeja Surovikina na čelu operacije postavljen načelnik ruskog generalšta­ba Valerij Gerasimov. Pošto Zapad Gerasimova smatra tvorcem ruske doktrine totalnog rata, strahuje se da bi najnovije podizanje tenzija veoma lako moglo da dovede do proširenja rata van granica Ukrajine, odnosno do direktnog sukoba Rusije i NATO, sa nesaglediv­im posledicam­a po ceo svet.

 ?? ??
 ?? ?? Naoružanje preko Holandije ide za Poljsku i Letoniju
Naoružanje preko Holandije ide za Poljsku i Letoniju
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia