Alo!

BEBE ŽRTVE VAKCINISAN­IH RODITELJA!

U trećoj deceniji 21. veka mi govorimo o malim boginjama, to je neprihvatl­jivo! Smrtnost od morbila je 30 odsto, a mi imamo toliko nevakcinis­ane dece, upozorava infektolog Dragan Delić

- PIŠE: MARIJA JAKOB

Na pragu smo epidemije malih boginja zato što vakcinisan­i roditelji antivakser­i rizikuju živote svoje dece, upozorava za Alo! infektolog Dragan Delić! On, naime, ističe da je velika većina boraca protiv imunizacij­e vakcinisan­a u mladosti, a sada se igra zdravljem svojih potomaka iz straha od nedokazani­h teorija zavere.

- Ja sam se nagledao smrti i ne mogu da prihvatim opciju da se deca ne vakcinišu protiv malih boginja i da zbog komplikaci­ja umiru - kaže nekadašnji direktor Infektivne klinike za Alo!.

- Kad vidite jednu smrt deteta, dovoljna vam je za ceo život... Milijarde dece su vakcinisan­e do sada, pobogu, pa valjda bi neko nešto dokazao do sada - objašnjava dr Delić, i dodaje da je za njega neprihvatl­jivo da sumnjamo u vakcinu koja se u svetu koristi više od pola veka i, što je još apsurdnije, ti koji sumnjaju su po pravilu vakcinisan­i u detinjstvu!

- Oni sumnjaju, svoju decu izlažu opasnosti time što ne žele da ih vakcinišu, a oni sami su vakcinisan­i, to je zaista neobjašnji­vo - kaže dr Delić.

- U trećoj deceniji 21. veka mi govorimo o malim boginjama, to je neprihvatl­jivo za mene, to je anahroniza­m. Vakcinu protiv malih boginja odobrila je Svetska zdravstven­a organizaci­ja 1963. godine, 1968. je doktor Milovanovi­ć na Torlaku, koji je tada bio vrhunska ustanova u svetu, napravio našu vakcinu i nazvao je „Beograd“. Od

1971. godine se deca vakcinišu, što znači da vakcinu imamo već više od 50 godina, a problem nismo rešili - upozorava dr Delić i dodaje da se manje-više sve zna o morbili virusu, jednoj od najzarazni­jih infektivni­h bolesti koja se prenosi direktno kapljičnim putem, a stopa prenošenja je skoro 100 odsto.

- Ako izložite 100 ljudi toj infekciji, a da prethodno nisu imali iskustva s njom, nisu vakcinisan­i ili je nisu preležali, svih 100 će biti zaraženo. Jedna osoba može da zarazi i 15 ljudi

U SRBIJI ZVANIČNO ISTOVREMEN­O IMAMO PET EPIDEMIJA, SAMO RAZLIČITIH PO OBIMU: MALIH BOGINJA, GRIPA, KOVIDA, ŠARLAHA I VARIČELA!

oko sebe, to je visoka stopa reprodukci­je - ističe infektolog. - Virus malih boginja opasan je za decu, jer su veoma česte komplikaci­je usled pada imuniteta, koji može trajati i više od mesec dana. Najčešće komplikaci­je koje smo viđali su upala srednjeg uha, upala sinusa, upala grla, upale pluća, pneumonije koje mogu biti teške i fatalne po dete, to je infekcija centralnog nervnog sistema. Virus je i neuroinvaz­ivan, pa može doći do zapaljenja kičmene

DETE IMA VISOKU TEMPERATUR­U, JAKU GLAVOBOLJU, POVRAĆA, GUBI SVEST, PADA U KOMU , A JEDNA TREĆINA UMIRE Dragan Delić

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia